Recovery wordt post anesthesia care unit

Array

De OK krijgt op de zesde verdieping een compleet nieuwe recovery-afdeling: de post anesthesia care unit (PACU). De PACU zal over 26 bedden beschikken, voor zowel de pre- als de postoperatieve patienten. Dankzij betere voorzieningen, een andere indeling en een vernieuwende werkwijze kunnen artsen en verpleegkundigen vanaf het najaar van 2013 optimale zorg bieden.

“Op dit moment hebben we niet alleen te weinig postoperatieve bedden, maar ook te weinig bedden voor de pre-operatieve patienten”, legt unitleider recovery Bert van Pel uit. “Op de nieuwe PACU willen we deze patienten op een goede manier kunnen opvangen, in een omgeving die zoveel mogelijk bijdraagt aan zijn of haar herstel. De PACU biedt straks meer privacy en veiligheid en de hygienische omstandigheden zijn optimaal. Bovendien zijn er betere voorzieningen voor bezoekers en medewerkers. Onze andere recovery op de tweede verdieping is al eerder vernieuwd en blijft gewoon bestaan.”

Verdubbeling
De bouw van de post anesthesia care unit begint na de zomervakantie. De afdeling wordt gebouwd op de plaats van de voormalige IC op de zesde verdieping en krijgt 26 bedden, verdeeld over zes kamers voor vier personen en een kamer voor twee personen. Dit betekent een verdubbeling van de huidige
capaciteit van de recovery daar. De ‘holding’ – waar de pre-operatieve patienten worden opgevangen – wordt geïntegreerd in de PACU. Een van de vierpersoonskamers is straks speciaal ingericht voor kinderen, met een extra kindvriendelijke inrichting. “Er komt verder een aparte ruimte voor de medicatiebereiding en een mooie wachtruimte voor familie en naasten.”

Verbeterde werkwijze
Ook de manier van werken verandert, vertelt de unitleider. “Op de recovery hebben we op dit moment zo’n 38 verpleegkundigen, maar dat aantal wordt straks flink uitgebreid, met zowel high-care, medium-care, als algemene verpleegkundigen. Ook het aantal opleidingsplaatsen voor high-care verpleegkundigen is verdubbeld. Wij zijn als team blij dat we onze patienten straks op de PACU de zorg kunnen geven die we hen graag willen bieden.”

bron: VUmc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen