Zuurpruim eet meer fruit dan zoetekauw

Mensen met een voorkeur voor zuur, eten meer fruit dan mensen die aangeven meer van zoet te houden. Bovendien vertonen ze meer gewoontegedrag als het gaat om fruitconsumptie. Zoetekauwen eten daarentegen meer zoete snacks zoals chocoladerepen en zijn meer georienteerd op gemak. Dit
blijkt uit recent onderzoek van LEI Wageningen UR.

In deze studie is de relatie tussen de consumptie van fruit en zoete en hartige snacks en de persoonlijke voorkeuren voor de basissmaken zoet, zout of zuur onderzocht. Doel is om de fruitconsumptie en de variabelen die hier invloed op hebben beter te begrijpen. De resultaten van het onderzoek laten zien dat bijna één derde van de mensen een voorkeur heeft voor zout, een vijfde deel geeft aan een voorkeur voor zoet te hebben, en ten slotte geeft één op de 10 mensen aan zuur te prefereren. 40% van de consumenten geeft geen uitgesproken voorkeur aan voor zoet, zout of zuur.

Zoetekauw-hypothese
De aanname van de zogenaamde sweet tooth hypothese is dat mensen met een voorkeur voor zoet meer zoete snacks eten en ook meer fruit zouden eten.  Hoewel er in deze studie inderdaad een positief verband lijkt te zijn tussen consumptie van zoete snacks en fruit, kan dat niet gerelateerd worden aan een smaakvoorkeur voor zoet.  it deze studie blijkt dat juist de mensen die van zuur houden meer fruit eten.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2000 consumenten uit Spanje, Polen, Griekenland en Nederland in het kader van Europees project ISAFRUIT. De studie laat ook zien dat er verschillen zijn tussen landen. Zo geven in Spanje meer mensen een voorkeur aan voor zout en in Polen hebben relatief meer mensen een voorkeur voor zuur.

Aanbevelingen
Fruit kan gezien worden als een product met zowel een zoete als een zure smaak. Bij productontwikkeling kan rekening worden gehouden met de verschillende persoonlijke voorkeuren door bijvoorbeeld te richten op specifieke groepen consumenten. Zo vindt bijvoorbeeld de groep consumenten die een voorkeur heeft voor zoet gemak belangrijk en zal dat oordeel meenemen bij de keuze voor snacks. De relatie tussen voorkeur voor zuur en gewoontegedrag met betrekking tot het eten van fruit suggereert dat het op jonge leeftijd aanleren van het eten van fruit ook leidt tot andere smaakvoorkeuren, hoewel nader onderzoek dit verder zal moeten uitwijzen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen