Mont Ventoux gehaald voor psychoseonderzoek

Array

Prof dr. Inez Germeys heeft samen met haar vader Bob op vrijdag 13 juli 2012 de top van de Mont Ventoux per fiets bereikt. Op 28 juni jl. vertrokken zij vanaf Mondriaan locatie Vijverdal om met hun fietstocht meer geld op te halen voor onderzoek naar psychose en het taboe rondom de ziekte te verbreken. Het streefbedrag van EUR 50.000 is ruim behaald, de teller staat voorlopig op EUR 65.000.

Hiermee mag het initiatief een succes genoemd worden en bestaan er plannen om ook in 2013 een fietstocht voor zowel geoefende als recreatieve fietsers te organiseren.

Samen aan de start
Op de startdag van de actie ‘Op de Pedalen voor Psychoseonderzoek’ werden de actievoerders op de fiets uitgezwaaid door diverse genodigden waaronder Peter Peters, die afscheid nam als Lid van de Raad van Bestuur van Mondriaan, en de Gouverneurs van de beide Limburgen. Tijdens een voedzaam ontbijt voorafgaand aan het vertrek werden er nog twee donaties gedaan door het RIGG fonds (EUR 30.000) en de Lions Club Sittard-Geleen (EUR 2.000). De eerste vijf kilometers werd prof. Germeys nog vergezeld door een grote groep fietsers bestaande uit clienten, sympathisanten en collega’s.

Deze groep ging in een afgeslankte vorm van veertig ervaren wielrenners door naar Aubel, Belgie om daar definitief Inez en Bob Germeys een goede tocht te wensen. In zestien etappes en met een rustdagen is dan uiteindelijk op vrijdag 13 juli de top bereikt. Een uitgebreid verslag van de tocht is te lezen op www.opdepedalen.eu.

Noodzaak van onderzoek
De noodzaak van de aandacht voor psychiatrische aandoeningen (schizofrenie, psychose en manisch-depressieve stoornis) wordt schrijnend onderschreven door de cijfers. Ze behoren tot de meest ernstige en meest invaliderende ziektes in onze samenleving. Het treft veel, vooral jonge mensen (zo’n 500 000 in Nederland en Belgie) en de impact ervan op het leven van de persoon zelf, maar ook op de maatschappij ligt dubbel zo hoog dan bijvoorbeeld bij kanker. Toch rust er nog steeds een taboe op de psychiatrie, mensen praten er niet over en geven ook geen geld om het wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen.
Bron: (Persbericht Health Foundation Limburg)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen