Verzorgenden verdienen een plek!

Array

VN Palliatieve Verpleegkunde heeft haar naam gewijzigd in V&VN Palliatieve Zorg, om recht te doen aan de vele verzorgenden die palliatieve zorg verlenen. Voorzitter Jetty Zuidema vertelt over deze stap en andere activiteiten van deze actieve V&VN afdeling.

Jetty vertelt; `Tweederde van de mensen die sterft aan een chronische ziekte sterft in de thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen en treft daar vooral verzorgenden aan het bed. Verzorgenden zien de client elke dag en signaleren vaak als eerste zorgproblemen. Als dit snel en goed gebeurt, kan de kwaliteit van leven van patienten in de laatste levensfase sterk verbeteren.”

Samen met Integraal Kankercentrum Nederland werkt V&VN Palliatieve Zorg al aan de Signaleringskaarten in de palliatieve fase. Dit is een methode afgestemd op het werk van verzorgenden. In de methode zijn de richtlijnen palliatieve zorg zoals bijvoorbeeld pijn, misselijkheid, klachten van de
mond, vertaald en bruikbaar gemaakt. Ook zijn ze nauw betrokken bij het symposium voor verzorgenden dat Agora en Palliactief in november al voor de derde keer organiseren. Jetty; “Dit congres was binnen een week uitverkocht, waaraan je ook ziet hoe enthousiast verzorgenden zijn’.

De afdeling had al een Commissie verzorgenden, maar hoopt dat verzorgenden zich door de nieuwe naam ook echt thuisvoelen bij de afdeling. “Ook voor hen willen we een ontmoetingsplaats zijn waar je je kennis, kunde en inspiratie kunt delen”, aldus Jetty Zuidema.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen