Betere begeleiding na maagverkleining nodig

Array

Mensen met een ernstige vorm van overgewicht die een maagverkleining ondergaan, moeten na een operatie psychisch veel beter begeleid worden dan dat dat nu gebeurt. Dat stelt Novarum, centrum voor eetstoornissen en obesitas.

Maagoperaties blijken namelijk niet altijd succesvol bij ernstige obesitas. Een deel van de mensen die een maagoperatie ondergingen vielen terug in oude gewoontes en kwamen weer aan in gewicht. De afgelopen vijf jaar verdrievoudigde het aantal mensen dat een maagoperatie onderging. Dit jaar zullen zo’n 10.000 mensen een maagverkleining ondergaan.

Honger
Volgens Novarum is psychische begeleiding onontbeerlijk. Met alleen een kleinere maag is vaak het probleem niet opgelost.

“De maag is wel kleiner, maar de honger is niet gestild. De achterliggende problemen die ervoor zorgen dat iemand naar voedsel grijpt, zijn er nog.”, aldus een woordvoerder. Daardoor eten ze nog steeds te veel of verkeerd en wordt het effect van een operatie geheel of gedeeltelijk teniet gedaan.

Gewichtsprobleem
“Bij ernstige gewichtsproblemen is er dikwijls sprake van verstoord eetgedrag. Dit blijft bij een operatie onbehandeld. Het besef dat begeleiding vóór en na de operatie van groot belang is, dringt steeds meer door. Maar er wordt nog onvoldoende ingezet op het daadwerkelijk aanleren van zelfcontrole-vaardigheden, gericht op eetdrang”, zegt Elske van den Berg, klinisch psycholoog en hoofd behandelzaken van Novarum.

Novarum bereidt een onderzoek voor naar behandelmethoden om deze zelfcontrole zo effectief  mogelijk aan te leren. Het onderzoek moet plaatsvinden onder mensen die een operatie ondergaan hebben.

bron: NU nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen