Personal Genome Project in tijdschrift PNAS

Jeantine Lunshof, docent bij de afdeling Public Health Genomics (CAPHRI), tevens werkzaam aan de VU, publiceerde samen met collega’s van o.a. Harvard University in het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift PNAS over de ontwikkeling van een openbare biomedische database met genoomgegevens. Jeantine Lunshof maakt sinds 2006 als ethisch adviseur deel uit van het Personal Genome Project en ontwikkelde de procedures om openbaarheid van de gegevens op ethisch verantwoorde manier mogelijk te maken.

Sinds 2006 zijn de genomen – de complete volgorde van het DNA – van meer dan tien mensen door het team in kaart gebracht in het Personal Genome Project. Daarnaast verzamelen de wetenschappers ook informatie over de gezondheid van de deelnemers op basis van door de deelnemers bijgedragen gegevens en medische documenten. Nauwkeurige interpretatie van die gegevens moet duidelijk maken wat variaties in het DNA in wisselwerking met omgevingsfactoren betekenen voor de werking van het menselijk lichaam.

Daarom ontwikkelen de wetenschappers naast de geavanceerde technologie voor genoomanalyse ook een speciale methode voor de interpretatie van de grote hoeveelheid complexe informatie. Alle gegevens zijn openbaar en voor iedereen toegankelijk, niet alleen voor wetenschappers en andere deskundigen. Het Personal Genome Project streeft ernaar om uiteindelijk de genomen van 100.000 mensen in kaart te brengen.

De deelnemers aan het Personal Genome Project zijn niet anoniem, omdat wetenschappers en deelnemers doorlopend met elkaar communiceren. In de database is een wiki-achtige samenwerking mogelijk, zodat behalve wetenschappers ook de deelnemers zelf en bijvoorbeeld patientengroepen informatie kunnen bijdragen en de database kunnen verbeteren. Het volledige artikel is te lezen op www.pnas.org/content/early/2012/07/12/1201904109.full.pdf+html

bron: Maastricht Univ.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen