Tropische ziekte steeds vaker in Europa

De West-Nijlkoorts, een tropische infectieziekte veroorzaakt door het , komt steeds vaker voor in populaire vakantielanden als Italie, Griekenland en Turkije.
Nederlandse die in een van deze landen op vakantie zijn geweest, mogen daardoor de eerste vier weken na thuiskomst geen bloed geven.

In steeds grotere gebieden rond de vinden uitbraken van het West-Nijlvirus plaats, zegt hoogleraar maandag.

Risicogebied
“Inmiddels zijn het hele vaste land van Griekenland, het zuidwesten van Turkije en de Povlakte in Italie risicogebied. Veel merken niet dat ze besmet zijn en via bloeddonatie kan het virus ongemerkt worden overgedragen”, meldt Zaaijer, die verbonden is aan de Sanquin Bloedbank en het AMC in Amsterdam.

Het virus van de West-Nijlkoorts wordt op mensen overgebracht via besmette muggen. Tachtig procent van de geïnfecteerden heeft nergens last van, twintig procent krijgt griepachtige symptomen en minder dan een procent wordt ziek met ernstige neurologische verschijnselen. Tegen het virus bestaat geen vaccin.


Na besmetting kunnen binnen twee tot veertien dagen klachten ontstaan die meestal na een week weer verdwijnen. De bloedbank wil geen risico lopen en neemt een ruime marge in acht voor donoren, laat Zaaijer weten.

Door de opmars van de West-Nijlkoorts, die voornamelijk in Afrika voorkomt, wordt bloeddonoren tegenwoordig ook gevraagd recente vakanties in Europa op te geven. Naast het West-Nijlvirus vormen ook knokkelkoorts en chikungunya, een virus dat eveneens via besmette muggen wordt overgedragen, een risico voor bloedbanken. De adviseert vakantiegangers om besmetting te voorkomen een muggenwerend middel met te gebruiken.

bron: NU nl