Vrouw met ritmehersteller slechter af?

Array

Vrouwen ervaren meer problemen dan mannen nadat een defibrillator is geïmplanteerd, meldt de wetenschappelijke literatuur. Klopt die bewering wel?

Een op de drie
Zo’n een op de drie mensen met een hartritmehersteller is vrouw. Deskundigen van het Erasmus MC zochten uit of vrouwen meer problemen dan mannen ervaren nadat de defibrillator is ingebracht.

Vrouw met de hand aan het hartVerschillen
STIN Journaal brengt verslag uit: `Verschillen tussen vrouwen en mannen met een ICD” ICD staat voor implanteerbare cardiale defibrillator.

Geen bewijs
Na analyse van de vakliteratuur blijkt er geen eenduidig bewijs te bestaan dat vrouwen meer problemen ervaren, zo stellen dr. Dominic Theus en prof. Susanne Pedersen van het Thoraxcentrum. Daar zijn de afgelopen jaren meer dan duizend ritmeherstellers ingebracht.

Draai vinden
Zowel vrouwen als mannen leren doorgaans goed te leven met de ICD, al komen angst en depressie wel voor. Uiteindelijk vinden beide geslachten hun draai na de implantatie in de borstkas.

Complicaties
Vrouwen krijgen door de operatie wel meer complicaties dan mannen. Dit komt waarschijnlijk omdat ze gemiddeld ouder zijn dan mannen als ze worden geholpen. Ook hebben zij vaker meerdere ziekten tegelijk.

Overleving
Is de overleving hetzelfde? Sommige studies menen van wel. Er lijkt geen verschil te zijn. Maar een recente meta-analyse meent dat mannen in het voordeel zijn. Dit is dus nog onduidelijk.

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen