Zorghoofdstuk in boek Toezicht en de maatschappelijke onderneming

Onlangs verscheen bij Van Gorcum het boek “Toezicht en de maatschappelijke onderneming” van Willem van Leeuwen en Paul Simons. De auteurs bespreken in het boek alle aspecten van de maatschappelijke onderneming: de relatie met de burger en de klant, die met de stakeholders en natuurlijk ook governance en toezicht. Veel aandacht krijgt de Raad van toezicht/commissarissen.

Naast de algemene informatie, bevat het boek drie hoofdstukken over specifieke sectoren: huisvesting, onderwijs en zorg. Hoofdstuk vijf is aan de zorg gewijd. Het is geschreven door Pieter Vos, algemeen secretaris van de RVZ.

In dit zorghoofdstuk passeert een aantal thema’s de revue: de structuur van de zorgsector, de sturing en de positie van de zorgvrager. Veel aandacht gaat uiteraard uit naar governance en toezicht. Een van de conclusies; zorginstellingen moeten het als hun taak zien een actieve bijdrage te leveren aan de borging van het publiek belang. Dat belang omvat kwaliteit en veiligheid, maar ook toegankelijkheid en betaalbaarheid. Kostenbeheersing is dus ook een taak van een zorginstelling, redenerend vanuit de stelsellogica.

bron: RVZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen