Nascholing dermatologie: ‘diagnostiek en behandeling van acneiforme dermatosen en overige folliculitiden

VUmc biedt huisartsen om de twee maanden een geaccrediteerde nascholing aan. Deze nascholing wordt iedere keer vanuit een ander specialisme georganiseerd in samenwerking met een huisarts uit de regio. De focus van deze bijeenkomsten ligt op praktische vaardigheden, uitwisseling van kennis en ervaringen en de samenwerking tussen huisarts en specialist.

Graag nodigen wij u uit voor de nascholing ‘diagnostiek en behandeling van acneiforme dermatosen en overige folliculitiden’ op dinsdag 30 oktober 2012.

De differentiele diagnostiek en behandeling van ontstekingsreacties van de haarfollikel en het haar-talgkliercomplex vormen een uitdaging voor zowel huisartsen als dermatologen. Behalve acne en rosacea en hun varianten worden talrijke minder vaak voorkomende folliculitiden onderscheiden,
zoals:

* acne inversa (hidradenitis suppurativa);
* infectieuze folliculitiden (door bacterien, schimmels of gisten, herpes simplex virus of demodex mijten);
* mechanische folliculitiden (o.a. pseudofolliculitis, acne keloidalis nuchae, folliculitis decalvans);
* medicamenteuze folliculitis (o.a. als bijwerking van EGFR-remmers);
* onbegrepen, waarschijnlijk immunologisch gemedieerde folliculaire huidaandoeningen als lichen planopilaris en eosinofiele folliculitis.

Prof. dr. Rick Hoekzema bespreekt de onderscheidende klinische kenmerken van de meest voorkomende folliculaire dermatosen. Daarnaast geeft hij een update over recente inzichten in de pathogenese en therapeutische tips voor de eerste lijn.

Wij hopen u te mogen begroeten op dinsdag 30 oktober!

Datum : 30 oktober 2012
Tijd : 17:30 tot 20:10
Kosten : geen
Contactpersoon : Marije Poortvliet
Website : www.vumc.nl/nascholing-huisartsen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen