Belgische onderzoekers ontwikkelen test voor superparasiet

Array

Genoom-onderzoek voor de allerarmsten.
Onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde slaagden erin om een eenvoudige test te maken die gebruikt kan worden om ‘superparasieten’ te detecteren.

Zo konden ze een brug slaan tussen high-tech moleculair-biologisch onderzoek en de allerarmsten. Ze lazen eerst het complete genoom af van Leishmania donovani, een parasiet die een van de belangrijkste tropische ziektes na malaria veroorzaakt, in honderden verschillende stalen van zieken. Zo konden ze een reeks mutaties identificeren die typerend zijn voor de recent ontdekte ‘super’-versie van de parasiet, waarmee ze dan weer hun test maakten.

Het door de EU gesteunde onderzoek verliep in samenwerking met het Wellcome Trust Sanger Institute in Engeland en klinische partners van de Banaras Hindoe Universiteit (India) en het BP Korala Instituut voor Gezondheidswetenschappen (Nepal). Het is gepubliceerd in het jongste nummer van het Journal of Infectious Diseases.

Leishmania is een groep eencellige parasieten die worden overgebracht door de beet van een zandvlieg. Ze komen voor in Latijns-Amerika, Oost-Afrika, Azie en rond de Middellandse Zee. Ze veroorzaken een ziekte, leishmaniase, die kan varieren van vanzelf genezende huidzweren tot dodelijke ingewandsproblemen, naargelang de precieze soort parasiet.

De Wereldgezondheidsorganisatie schatte het aantal nieuwe gevallen onlangs op 1,6 miljoen per jaar, vooral onder de allerarmsten. In vergelijking daarmee zijn de paar honderd geïmporteerde gevallen bij reizigers een druppel in de oceaan. Leishmania donovani veroorzaakt ‘viscerale’ leishmaniase, de vorm die dodelijk is zonder behandeling.

De groep onderzoekers die nu de nieuwe test meldt, rapporteerde enkele maanden geleden reeds dat ze op het Indische subcontinent een ‘superversie’ van de gevaarlijke parasiet hadden gevonden. Die is niet alleen resistent tegen een veelgebruikt geneesmiddel, maar ook nog eens beter dan normaal bestand tegen het menselijk immuunsysteem. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een dergelijk dubbelgewapend organisme opduikt in de natuur. De superparasiet zou onze huidige inspanningen om de vreselijke ziekte te bestrijden onderuit kunnen halen.

bron: Instituut voor Tropische Geneeskunde, Antwerpen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen