Numerus Fixus afschaffe goed voor economie en dringt zorgkosten terug

Array
Schaf de numerus fixus voor medische studies af en stimuleer de immigratie van buitenlandse medische specialisten. Dat is de beste manier om de kosten voor de zorg in toom te houden en is nog goed voor de economie ook, dat bepleit econoom Edin Mujagic in Follow the Money.

Niet maatregelen die de vraag naar medisch specialisten verlagen, maar maatregelen die het zorgaanbod verhogen zijn nodig. Als men zich richt op het verlagen van de vraag, zullen de stijgende zorguitgaven ook omlaag gaan.Nu gaan de kosten omhoog omdat er meer vraag naar zorg is dan dat er aanbod is. Het probleem van de stijgende zorgkosten heeft zich decennialang opgebouwd en daarmee bestaat er geen quick fix voor. Maar enkele jaren zonder numerus fixus en toeloop van medisch specialisten uit het buitenland zullen ongetwijfeld hun vruchten afwerpen. Pas daarna heeft het zin om in Nederland deelmarkten in de zorg vrij te geven stelt Mujagic. Alleen dan kan concurrentie de zorg goedkoper maken.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen