Internationale Aids Conferentie gelooft in een `Aids Free Generation’

Hillary Clinton: `we zijn dichter bij dan ooit’
Voor het eerst in de geschiedenis is op de Internationale Aids Conferentie gesproken over de mogelijkheid een einde aan aids te maken of op zijn minst te werken aan een generatie zonder hiv of aids (Aids Free Generation). Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zei op  de conferentie in Washington dat we dichter dan ooit bij dit doel zijn. Volgens de vooraanstaande wetenschapper Anthony Fauci hebben we de biomedische middelen ervoor in handen. `Nu moeten we nog hard werken aan andere factoren, zoals het creeren van politieke wil en ervoor zorgen dat de  landen de juiste middelen inzetten’, aldus Fauci.

Aids Free Generation
Hillary Clinton gaf op de conferentie een definitie van wat zij verstaat onder “Aids Free Generation”. Het gaat erom dat er geen kinderen met hiv meer worden geboren en dat kinderen tot het bereiken van de volwassen leeftijd een kleinere kans hebben om hiv op te lopen dan nu het geval is. Maar  ook dat, als er toch sprake is van hiv-overdracht, iedereen toegang krijgt tot hiv-remmers. Zodat niemand meer aids ontwikkelt en het hiv-virus niet meer wordt overgedragen, omdat door behandeling de kans op infectie afneemt. Dit laatste wordt binnen de aidsbestrijding ook wel `treatment as  prevention’ genoemd.

Combinatie-preventie
Clinton gaf aan hoe de Amerikaanse regering toe wil werken naar een hiv- en aidsvrije generatie. Het gaat om een combinatie van preventiemethoden. Het Amerikaanse aidsprogramma voor ontwikkelingslanden, PEPFAR, kiest hierbij voor de combinatie van condooms, advies op maat, testen, treatment as prevention en het behandelen van zwangere vrouwen met hiv om moeder-op-kind overdracht tegen te gaan.

Kwetsbare groepen
Hillary Clinton benadrukte dat het creeren van een aidsvrije generatie alleen mogelijk is als landen ook zorg en behandeling bieden aan kwetsbare groepen als drugsgebruikers, sekswerkers, transgenders en mannen die seks hebben met mannen. ‘Mensen maken onderscheid, het virus niet’ en ‘als we meer levens willen redden, dan moeten we naar de plek toe waar het virus is’, zei Clinton op de conferentie.

Het is mogelijk, nu nog de wil
Anthony Fauci, hoofd van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases, zei dat de wetenschap alle kaarten in handen heeft om een einde aan aids te maken of een aidsvrije generatie te creeren. ‘We zitten in de tweede helft van de aidsepidemie’, zegt Fauci. Deze vooraanstaande wetenschapper heeft de afgelopen 30 jaar alle Internationale Aids Conferenties meegemaakt , dus hij weet waar hij het over heeft. `We weten nu wat we moeten doen en hebben de biomedische preventiemiddelen ervoor. Nu moeten we alleen nog hard werken aan de politieke wil om een einde aan aids te maken. Bovendien moeten we voortaan alleen nog maar methodes gebruiken waarvan we weten dat ze werken en ervoor zorgen dat we van het stigma afkomen dat hiv omringt.”

Gedeelde verantwoordelijkheid
Hillary Clinton gaf aan dat het bereiken van een hiv- en aidsvrije generatie een gedeelde verantwoordelijkheid is. Ze riep landen in opkomende economieen op om hun bijdrage aan het Global Fund te verhogen en riep tegelijkertijd landen met hiv-epidemieen op meer verantwoordelijkheid te nemen(`country ownership’)

Anthony Fauci noemde als positief voorbeeld van country ownership Haiti, dat nu zijn eigen hiv-remmers betaalt.

bron: Aidsfonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen