Mantelzorgers kunnen weer gunstig erven

Array

Notarissen dwingen politiek tot aanpassing successiewet
Mantelzorgers kunnen weer opgelucht ademhalen. Nog geen 96 uur nadat de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) de alarmbellen luidde, komt er een overgangsregeling om de gebrekkige communicatie van de zijde van de overheid af te straffen.

Afgelopen zaterdag bepleitte de EPN in verschillende media een overgangsregeling voor mantelzorgers die van hun ouder of kind erven. Omdat de overheid verzuimde mantelzorgers over de in 2010 gewijzigde wettelijke regels te informeren, betalen er naar schatting tussen de 5000 en 10.000 mensen onnodig erfbelasting

Bijval Omtzigt.
Gisterenavond erkende parlementarier Pieter Omtzigt (CDA) in het TV-programma Nieuwsuur dat de voorlichting over de grote erfbelasting-vrijstelling waarvoor mantelzorgers in aanmerking kunnen komen, gebrekkig is. Omtzigt beloofde vragen te zullen stellen aan staatssecretaris Weekers van Financien en minister Schippers van Volksgezondheid over dit onderwerp en te zullen aandringen op een soepele toepassing van de vrijstelling. Mantelzorgers die vergeten zijn om het compliment aan te vragen zouden in de gelegenheid moeten worden gesteld het compliment alsnog aan te vragen en om alsnog in aanmerking te komen voor de verhoogde vrijstelling.

EPN betrokkenheid bij overgangsregeling.
De EPN is verheugd over de bijval van het CDA. Voorzitter Aniel Autar: ‘Ofschoon het te verwachten was, ben ik blij met de toezeggingen van de heer Omtzigt. Ik neem aan dat de andere politieke partijen zijn voorbeeld zullen volgen.’ De EPN zal de komende dagen met het CDA én de andere politieke partijen contact opnemen. ‘Wij willen dat de overgangsregeling in overleg met ons wordt opgesteld. Notarissen die lid zijn van de EPN, zijn in het erfrecht gespecialiseerde juristen; wij weten precies waar de schoen nu wringt en straks zal wringen. Het zou dom zijn als de politiek geen gebruik wil maken van onze kennis en ervaring’, aldus Autar.

Niet bedoeld effect.
Autar: ‘Een niet bedoeld effect van deze ‘mantelzorgactie’ is dat bij de burger steeds meer het besef ontstaat dat er ook gespecialiseerde notarissen zijn.’ Notarissen die lid zijn van de EPN zijn onder andere gespecialiseerd in het erfrecht en de daarbij behorende belastingen zoals de erf- en inkomstenbelasting.

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen