Octrooi voor potentiële behandelmethode voor Female Sexual Dysfunction definitief toegekend in de Verenigde Staten

Array

Emotional Brain, een ontwikkelaar van medicijnen voor seksuele aandoeningen bij vrouwen, is verheugd te kunnen aankondigen dat de Amerikaanse octrooiverlenende instantie (USPTO) vandaag octrooi heeft verleend (U.S. No. 8.227.453) voor een van haar methoden voor de behandeling van vrouwen met “Female Sexual Dysfunction” (FSD). Gezien het belang van goede bescherming is de toekenning in de Verenigde Staten een absolute mijlpaal in de ontwikkeling van het medicijn, en voor Emotional Brain in het algemeen.

FSD is wijdverspreid en wordt door medici als een “unmet medical need” gezien. Er is nog geen door de FDA goedgekeurd medicijn voor dit indicatiegebied. Hierdoor schrijven Amerikaans artsen ieder jaar miljoenen off-label behandelingen voor om FSD tegen te gaan.

Door het gebrek aan controlemogelijkheden van off-label prescripties (met potentiele veiligheidsproblemen van dien) is de FDA erop gebrand om een goedwerkend en veilig medicijn voor FSD snel te kunnen goedkeuren. Hier ligt dus een enorme mogelijkheid voor introductie van de middelen die Emotional Brain in ontwikkeling heeft.

Om de medicijnen die Emotional Brain in ontwikkeling heeft te beschermen zijn patenten uitermate essentieel. Dr. Adriaan Tuiten, CEO van Emotional Brain; “Hiermee beschermen we onze medische toepassingen en medische werkwijzen die gericht zijn op de behandeling van Female Sexual Dysfunction. Zowel het belang als het effect van toekenning van patenten in een land als de Verenigde Staten is enorm te noemen.”

Mede door deze toekenning lijkt weinig Emotional Brain nog in weg te staan om, na afronding van fase 3, af te stevenen op een succesvolle marktintroductie van haar middelen en een farmaceutische deal van wereldformaat.

Over Emotional Brain
Emotional Brain is een farmaceutisch bedrijf , gevestigd in Almere, gericht op de ontwikkeling van medicijnen voor de behandeling van seksueel disfunctioneren bij vrouwen (FSD). In 2005 is Emotional Brain begonnen met een onderzoeksprogramma waarin is gekeken naar de oorzaken van de seksuele problemen waaronder vrouwen gebukt gaan. Hierbij heeft het onderzoeksteam van Emotional Brain ontdekt dat er verschillende oorzaken bestaan voor een verlaagde seksuele motivatie en een verlaagd seksueel verlangen bij vrouwen die lijden aan FSD. Hierop aansluitend is een doorbraak gerealiseerd met de ontwikkeling van twee onderscheidende middelen. Deze twee middelen hebben verschillende werkingsmechanismen, welke aansluiten bij het gevonden verschil in oorzaken van de seksuele klachten. Beide middelen zijn en worden sindsdien uitgebreid getest bij Nederlandse en Amerikaanse vrouwen. Tot nu toe tonen ze een betekenisvolle positieve werking aan. Om een volledige goedkeuring van de Amerikaanse FDA te krijgen en de middelen in de Verenigde Staten als medicijn op de markt te mogen brengen, dienen drie testfasen succesvol doorlopen te zijn. Momenteel bevindt Emotional Brain zich in de afrondende fase van haar Phase2B studies naar beide middelen.

Homepage

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen