Vier Veni’s voor UMC Utrecht

Array

Vier jonge onderzoekers van het UMC Utrecht krijgen van NWO 250.000 euro. Daarmee kunnen ze komende drie jaar onderzoek doen. De vier prijswinnaars komen van verschillende afdelingen van het UMC Utrecht.

Dr. Annelien Bredenoord (Medische ethiek) verdiept zich in ethische vragen rondom het gebruik van stamcellen. Die kunnen zich nog ontwikkelen tot bijna alle cellen en weefsels van het lichaam. Daarmee zijn ze zeer aantrekkelijk voor onderzoek en behandeling. Het gebruik van deze cellen in laboratorium en in de kliniek gaat gepaard met vele ethische uitdagingen. Bredenoord gaat deze vragen bestuderen en richtlijnen opstellen voor een ethische verantwoorde vertaling naar patienten.

Effectiviteit van geneesmiddelen
Dr. Rolf Groenewold (Julius Centrum) ontwikkelt methoden om de effectiviteit van geneesmiddelen te bepalen. Omdat gezondheidszorg steeds duurder wordt, is het van groot belang te weten welke geneesmiddelen wel en welke niet werken, en voor wie.

Snelwegen in de hersenen
Dr. Martijn van den Heuvel (Psychiatrie) bestudeert de communicatiesnelwegen van de hersenen en hun rol in het goed functioneren daarvan. Snelwegen vormen slechts een klein gedeelte van het totale wegennet, maar zijn cruciaal voor langeafstandsverkeer. Hebben onze hersenen ook zo`n efficient ;Ssnelwegennet` voor breincommunicatie?

Huisstofmijtallergie bij jonge kinderen
Dr. Isme de Kleer (Kinderlongziekten) bestudeert hoe bij jonge kinderen de programmering van afweerreacties op huisstofmijt precies verloopt. Het uiteindelijke doel is een vaccinatie tegen huisstofmijtallergie te ontwikkelen. Bij huisstofmijtallergie reageert het lichaam veel te heftig op contact met huisstofmijt. Dit komt door een fout in de programmering van het afweersysteem.

147 veelbelovende, pas gepromoveerde onderzoekers kunnen de komende drie jaar hun wetenschappelijke ideeen verder uitwerken dankzij een Veni van NWO. Een Veni-financiering bedraagt maximaal 250.000 euro. In totaal dienden 939 onderzoekers een aanvraag voor Veni in, wat neerkomt op een toekenningspercentage van 15,7%.

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen