Dikke kinderen hebben sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Array

Tweederde van de kinderen met ernstige obesitas heeft een of meer risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Zelfs jonge kinderen tussen de twee en twaalf jaar heeft een of meer risicofactoren. Zo blijkt uit een studie van sociale geneeskunde van VUmc uitgevoerd onder Nederlandse kinderartsen.

Ernstige obesitas bij kinderen is vergelijkbaar met een volwassene met een BMI > 35 kg/m2. De studie wijst uit dat verhoogde bloeddruk de meest frequente (56%) risicofactor voor hart- en vaatziekten bij dikke kinderen is. Verder heeft de helft van de kinderen een hoog cholesterolgehalte in het bloed. Bij een op de zeven werd een verhoogde bloedsuiker gevonden en 0,7% had al ‘ouderdomssuikerziekte’. Opvallend was dat ook de jongste kinderen (van twaalf jaar en jonger) in 62% van alle gevallen risicofactoren voor hart- en vaatziekten hadden.

Preventie
Het hoge percentage dikke kinderen met risicofactoren voor hart- en vaatziekten onderstreept het belang van preventie van overgewicht en het toepassen van richtlijnen voor zo vroeg mogelijk begeleiden en behandelen van kinderen met overgewicht. Zo kan de latere kans op hart- en vaatziekten
worden verminderd.

Risicofactoren
De studie is uitgevoerd onder Nederlandse kinderartsen aangesloten bij het Nederlands Signalerings Centrum Kindergeneeskunde van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. De kinderartsen hebben bij alle kinderen met ernstige obesitas die de polikliniek van 2005 tot 2007 bezochten,
geinventariseerd of zij risicofactoren voor hart – en vaatziekten hadden.

De studie is gepubliceerd in het vooraanstaande Engelse kindergeneeskundig tijdschrift ‘Archives of Disease in Childhood’.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen