Whiplash en onwetendheid patient

Array

Een whiplash is een bekende aandoening die veroorzaakt wordt door een bepaalde uitrekking van de nekspier. Dit is meestal het geval bij verkeerssituaties waar een gemotoriseerd voertuig tegen een bepaalde snelheid tegen de achterkant van een ander voertuig rijdt. De aanrijding zorgt ervoor dat het hoofd en de nek overgaan tot hyperextensie. Constante pijn in de nek en rug, zintuigelijke storingen in armen en benen en constante hoofdpijn zijn symptomen van een whiplash. De meerderheid van whiplash patienten herstellen binnen de week of hoogstens een paar maand. 15% van de patienten ontwikkelt een chronische pijn.

Symptomen die duiden op whiplash
Naast nekpijn is er een waaier aan waarschuwingssignalen die een whiplash syndroom kunnen identificeren. Slaapproblemen, verlaagd concentratievermogen, vergetelheid, wazig zicht en zwakte zijn een paar van die signalen. Een whiplash verwonding komt plots. De personen die zich in de auto bevinden zijn niet voorzien op het ongeval. Vanwege de ontspannen spieren komt er een enorm hoge druk op de gewrichten. Een whiplash komt hard aan en kan ernstige schade veroorzaken zelf bij ongelukken aan lage snelheid. Whiplash wordt echter niet alleen veroorzaakt door auto-ongelukken. Het komt ook vaak voor als sportblessure, een plotse duw of na een aanval of val. Patienten hebben last van enorm storende hoofdpijn en borstpijn naast de vanzelfsprekende pijn in de nek.

Er zijn twee soorten whiplash. De eerste wordt veroorzaakt bij passagiers in een rijdend of stilstaand voertuig dat via de achterkant geraakt wordt. Dit heeft hyperextensie van de nek als resultaat en veroorzaakt een pijnlijke aandoening. De tweede soort is een snel afnemende pijn die vaak voor langdurige afleiding zorg en neurologische schade veroorzaakt. Een goede behandeling is van groot belang. Te vaak nog wachten patienten te lang met het inroepen van hulp waardoor er meer en meer vervelende klachten ontstaan.

Onwetendheid bij patienten
Eén van de grootste problemen is de onwetendheid van de patient betreffende de whiplash. De patient heeft last van constante pijn tijdens de eerste twee weken. Deze pijn kan ook tot een maand aanhouden. Het is soms bijna onmogelijk om de exacte oorzaak van de pijn te achterhalen. De symptomen zijn vaak niet genoeg om de aandoening als whiplash te identificeren. Spieren en ligamenten kunnen ontstoken zijn en geven dezelfde soort pijn. Het is wel zo dat de aandoening meestal na 2 of 3 maanden zeker genezen is. De meest voorkomende oorzaak van pijn is schade aan de gewrichten. Op een röntgenfoto kunnen sommige gewrichten er zeer vreemd uitzien maar niet de oorzaak zijn van de pijn. Gewrichten die er echter volledig normaal uitzien kunnen dan wel weer de oorzaak zijn van de pijn. Enkel facet injecties kunnen vertellen of de gewrichten pijn veroorzaken of niet.

Blijkbaar is een whiplash aandoening een kleinschalige blessure die ernstige pijn met zich meebrengt. Deze pijn kan verholpen worden door het innemen van pijnstillers. Sommige symptomen zijn echter niet voor verklaring vatbaar. Sommige patienten hebben namelijk pijn tussen de schouderbladen, of gevoelloosheid in handen of armen ook symptomen zoals duizeligheid, zware benen en beperkt concentratievermogen zijn verschrikkelijk voor de patient. De meest waarschijnlijke uitleg is dat de whiplash een verwonding aan het binnenoor met zich meebrengt. Waardoor de balans van de patient verstoord wordt. De vergetelheid en concentratie kunnen door de pijn zelf, depressie, de medicatie of hersentrauma veroorzaakt worden.  In werkelijkheid kunnen de onderzoekers nog steeds niet vertellen waarom er duizeligheid plaats vindt bij een whiplash. Slaapgebrek kan verklaard worden door trauma of het slapen in een ziekenhuis.

Als de symptomen blijven aanhouden is het van groot belang dat de patient zich aanmeldt bij de therapeut. Het is beter om een consultatie bij de dokter te plannen en de problemen te onderzoeken dan slachtoffer te worden van het whiplash syndroom. Meeste mensen denken dat platte rust met behulp van een nekkraag de beste behandeling is. Dat is echter minder waar. Het geneesmiddel is oefenen. Door simpelweg de nek in beweging te houden door oefeningen te doen en het dagelijkse leven verder te zetten zal de pijn langzamerhand verdwijnen. Pijnstillers kunnen ook zeer doeltreffend werken. De beste optie is echter de raad van een therapeut opvolgen en oefeningen doen om de nek te versterken.

Recente artikelen