Bij 65-plussers komen melanomen steeds vaker voor

Array

Het aantal gevallen van de huidkankervorm melanoom neemt onder 65-plussers veel sneller toe dan bij jongere patienten. Tegelijkertijd blijkt dat de breslowdikte van deze melanomen bij oudere melanoompatienten minder duidelijk daalt ten opzichte van hun jongere lotgenoten; de breslowdikte is een van de belangrijkste voorspellers van de overlevingskansen van de patient. Dit blijkt uit onderzoek van Harald Hoekstra en Schelto Kruijff van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij publiceren deze week over hun onderzoek in British Journal of Cancer.

Tussen 1994 en 2008 zijn in Nederland ruim 40.000 melanoomdiagnoses gesteld, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Bij meer dan 90% van deze melanoompatienten was de breslowdikte bekend. 

Uit het onderzoek van Hoekstra en Kruijff blijkt dat het aantal gevallen van melanoom jaarlijks met 5,4% toeneemt onder 65-plussers, tegen een toename van 3,9% bij patienten onder de 65. Het percentage jongere patienten met een dik melanoom, dit is bij een breslowdikte van meer dan 4 mm, daalt. In 1994 had 16% van de mannen en 10% van de vrouwen een dik melanoom, terwijl dit in 2008 nog maar respectievelijk 9 en 5% was. Bij de oudere melanoompatient daalt dit percentage aanmerkelijk minder snel: van 25 naar 19% bij de mannen en van 20 naar 18% bij de vrouwen. Bij zowel oude als jonge patienten neemt het aantal dunne melanomen, minder dan 1mm, toe. De overleving is bij oudere patienten met melanomen ongunstiger ten opzichte van 65-minners; dit ongeacht de breslowdikte en ongeacht de plaats waar het melanoom zich bevindt.

De melanomen kunnen groter en dikker worden als ze pas in een laat stadium worden ontdekt of herkend. De onderzoekers geven enkele oorzaken aan voor het feit dat juist ouderen meer melanomen hebben. Dit kan liggen aan het afgenomen vermogen om bepaalde details nog te zien, aan een afgenomen flexibiliteit en een sociaal isolement. Hoekstra en Kruijff pleiten voor landelijke voorlichtingscampagnes over het herkennen van melanomen, speciaal voor ouderen.

Bron: UMCG/RUG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen