Q2 Mediq: Verdere daling resultaat Apotheken Nederland 12% Omzetgroei bij Direct & Institutioneel

Q2 Mediq: Verdere daling resultaat Apotheken Nederland 12% Omzetgroei bij Direct & Institutioneel
Mediq heeft over het tweede kwartaal een winstdaling gerapporteerd. De apotheekketen in Nederland ondervindt veel hinder van het economische klimaat. De daling bij apotheken Nederland wordt veroorzaakt door sterk lagere prijzen en volumes terwijl de marktomstandigheden aanhoudend slecht blijven. De nettowinst daalde van 17 miljoen euro naar 12,3 miljoen euro.
12% Omzetgroei bij Direct & Institutioneel

Financiele kernpunten

Netto-omzet
Daalde met 2% naar € 647,1 miljoen; groei uit acquisities bij Direct & Institutioneel; omzetdaling bij Apotheken Nederland en Apotheken Polen.

EBITA uit gewone bedrijfsvoering
Nam af met 18% naar € 24,3 miljoen; voornamelijk door afname bij Apotheken Nederland met € 5,9 miljoen.

Nettoresultaat
Bedroeg € 12,3 miljoen onder invloed van lagere EBITA en hogere amortisatie op klantrelaties.

Nettoresultaat per aandeel uit gewone bedrijfsvoering
Bedroeg € 0,29; een afname met 12% door lagere EBITA uit gewone bedrijfsvoering, deels gecompenseerd door een lager aantal uitstaande aandelen.

Vooruitzichten 2012
Nadere concretisering van de eerder gegeven vooruitzichten: EBITA zal uitkomen tussen € 111 miljoen en € 116 miljoen.

Operationele kernpunten

Direct & Institutioneel
− Omzetgroei van 12% onder invloed van acquisities. Autonome daling van 5% door overgang biotechnologische geneesmiddelen naar ziekenhuisbudget (Nederland). Exclusief dit effect bedroeg de autonome groei 1%.
− Positieve resultaatontwikkeling bij medische hulpmiddelen deels tenietgedaan door lager bedrijfsresultaat bij levering (biotechnologische) geneesmiddelen aan ziekenhuizen en patienten (NL)
− EBITA-marge uit gewone bedrijfsvoering 7,9%; gecorrigeerd voor twee eenmalige posten (bij levering geneesmiddelen aan ziekenhuizen) bedroeg de marge 8,6%.
− Diabetes Specialty Center in Verenigde Staten geconsolideerd per 31 mei.

Apotheken Nederland
− Daling omzet en EBITA door sterk lagere prijzen en lager dan verwachte volumes; marktomstandigheden aanhoudend slecht.
− Uitkomsten herstructureringsplan apotheek- en groothandelsactiviteiten bij de publicatie van de derdekwartaalresultaten.

Apotheken Polen
− Omzetafname van 8% vooral door daling zloty; daling markt onder invloed van minder kortingen aan patienten door gewijzigde wet- en regelgeving.
− Toename marktaandeel groothandel.
− Stijging EBITA, vooral als gevolg van een verbeterde brutomarge.

Download pdf  (317 KB)
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen