Betere sportprestaties door tijdelijk zuurstoftekort op te wekken

Array

Het lichaam herhaald korte tijd blootstellen aan een zuurstoftekort verbetert een daarop volgende sportprestatie. Dit opmerkelijke resultaat komt voort uit onderzoek van bewegingswetenschapper dr. Dick Thijssen, verbonden aan het UMC St Radboud en aan de Liverpool John Moores University (UK).

Hartschade
Al langere tijd is bekend, dat een kunstmatig opgewekt zuurstoftekort in bijvoorbeeld een arm (ischemisch preconditioneren, IPC) schade aan de hartspier na een hartinfarct vermindert. Ook een extreme krachtsinspanning kan leiden tot spierafbraak. Daarom vroeg fysioloog dr. Dick Thijssen van het UMC St Radboud zich af, of ook sporters gebaat zouden kunnen zijn bij deze techniek. Na gunstige eerste resultaten van een proefonderzoek in Nijmegen zette hij met subsidie van UK Sport, de koepel van Engelse sportbonden, in Liverpool een wetenschappelijk verantwoorde studie op om het effect van IPC op een sportprestatie te bepalen.

Vijf kilometer
Bij dertien goed getrainde vrijwilligers werd vier maal gedurende vijf minuten de bloedtoevoer naar de benen een voor een afgesloten. Daarna moesten ze zo snel mogelijk vijf kilometer hardlopen. Hun tijd werd vergeleken met de tijd die ze liepen zonder IPC. De uitkomst was dat de vrijwilligers
de afstand gemiddeld 34 seconden sneller aflegden. Dat komt neer op een verbetering van 2,3 procent.

Uit ander onderzoek bleek IPC niet alleen bij een lange afstand, maar ook bij sprintende rugbyspelers en bij de 100 meter vrije slag de prestatie aantoonbaar te verbeteren.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen