Gemeente Dronten wil nader onderzoek bodemverontreiniging FlevOnice

Op het terrein van FlevOnice, Strandgaperweg 30 in Biddinghuizen, is de bodem verontreinigd met de koelvloeistof glycol. De provincie Flevoland heeft hierover een melding ontvangen van de curator van het failliet verklaarde bedrijf en vervolgens de gemeente Dronten, als bevoegd gezag, ingelicht.

Bodemverontreiniging
In de afgelopen vier jaar hebben er een aantal lekkages en calamiteiten plaatsgevonden in het koelleidingsysteem van de kunstijsbaan FlevOnice. Hierbij is circa 150.000 liter (van de in totaal 400.000 liter) glycol in de bodem terechtgekomen. Uit verkennend bodemonderzoek, uitgevoerd in opdracht van de vergunningverlener, blijkt dat in de grond en het grondwater verhoogde waarden propyleenglycol aanwezig zijn. Deze waarden overschrijden vele malen het maximaal toelaatbare risiconiveau (MTR). Aanvullend bodemonderzoek is nodig om de exacte omvang van de verontreiniging te kunnen bepalen.

De leidingen, die nog glycol bevatten, liggen nog op de asfaltbeton vloer die ’s winters onder de ijsvloer ligt. De koelinstallaties zijn inmiddels afgekoppeld en naar een nadere locatie overgebracht en de toevoerleidingen zijn gesloten. Dat betekent dat de verontreiniging van de bodem op dit moment niet meer toeneemt. Risico’s voor de volksgezondheid zijn er niet op dit moment. Het terrein is afgesloten en niet toegankelijk voor publiek en onbevoegden. Het terrein wordt bewaakt door een daarvoor ingehuurde beveiligingsdienst.

Handhaving
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dronten heeft naar aanleiding van de geconstateerde bodemverontreiniging de vergunninghouder i.c. de curator van het bedrijf FlevOnice middels een brief opgedragen om een nader bodemonderzoek uit te laten voeren naar de ernst en omvang van de bodemverontreiniging. Het gaat om verontreiniging die heeft plaatsgevonden in de periode 2007 – 2012. Ook is hen gesommeerd de resterende koelvloeistof in het leidingwerk af te tappen en op te ruimen.

De gemeente Dronten wacht de reactie van de vergunninghouder i.c. de curator af en bepaalt aan de hand van de uitkomsten de te nemen vervolgstappen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen