Gezamenlijk consult zorgt voor betere nazorg CVA-patienten

Array

Om de nazorg aan patienten die een beroerte hebben gehad te verbeteren, organiseert de afdeling revalidatiegeneeskunde het Gezamenlijk (Para)Medisch Consult (GMC). Zes patienten komen voor hun poli-controle als groep bij de revalidatiearts en een CVA-verpleegkundige. “We krijgen zo veel beter zicht op deze patientengroep”, meent fysiotherapeute en projectleider Muriel Koolstra.

“We merkten de afgelopen jaren dat we weinig grip hadden op de nazorg voor patienten die na een beroerte werden ontslagen na opname in het ziekenhuis”, vertelt Muriel Koolstra. “Ze kwamen wel voor nacontrole bij de neuroloog, maar verder zagen we ze nauwelijks terug. Als er niks aan de hand is, is dat prima, maar als er wel problemen zijn is het belangrijk om snel adequate nazorg in te zetten. Met het GMC zien we ze binnen zes weken terug en kunnen mensen zo nodig snel hulp krijgen, bijvoorbeeld van een paramedicus in de eerste of tweede lijn of van een medisch specialist.” Meeluisteren
De afdeling revalidatiegeneeskunde houdt sinds begin dit jaar elke maand een Gezamenlijke Medische Consult. Dit is mogelijk gemaakt door een zogenaamde LPT-financiering, een toeslag voor een zorgvernieuwingsproject van AGIS. Vier tot zes patienten, eventueel in aanwezigheid van hun partner, komen naar VUmc om in groepsverband hun medische problemen te bespreken. “De arts voert gewoon zijn polikliniekconsult uit, alleen gebeurt dat nu in aanwezigheid van de andere deelnemers. Dit betekent dat andere patienten mee kunnen luisteren en leren en dat er meer tijd is voor voorlichting  en uitleg over de ziekte en de behandeling. Patienten horen dat ze niet de enige zijn met bepaalde klachten; ze worden beter geinformeerd en hebben steun aan elkaar.”

Bij het GMC zit als extra deskundige ook een CVA-verpleegkundige van het Beroertecentrum Amsterdam. De fysiotherapeut en de ergotherapeut van revalidatiegeneeskunde fungeren beurtelings als groepsleider. “We zitten er vooral om in de gaten te houden of er een goede balans is in de aandacht voor de verschillende deelnemers. Bovendien moet de arts tijdens het consult soms lichamelijk onderzoek uitvoeren in een aparte ruimte. De groepsleider informeert arts en patient daarna wat er tijdens hun afwezigheid in de groep is besproken.”

Tijdig doorverwijzen
Tot nu toe bevalt deze vorm van nazorg aan de patient uitstekend. Koolstra. “Hiaten in de zorg komen aan het licht en we kunnen mensen tijdig doorverwijzen naar de juiste zorgverlener. Het is erg prettig om op deze manier gezamenlijk zorg te leveren, eerste en tweede lijn raken beter op elkaar ingespeeld. Patienten geven aan dat ze binnen het groepsconsult een goede sfeer ervaren, waardoor ze ook persoonlijke zaken durven te delen.”

De financiering van het zorgvernieuwingsproject stopt eind augustus. “Maar we hebben met elkaar de wens uitgesproken om het GMC vanaf dat moment in te bedden in de reguliere zorg.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen