Medici en economen in debat over nieuwe antistollingsmiddelen

Zijn nieuwe antistollingsmiddelen medisch gezien een aanwinst voor de gezondheidszorg of is terughoudendheid geboden, ook vanwege de kosten? Daarover zullen wetenschappers vanuit verschillende disciplines zich voor het eerst met elkaar buigen tijdens de geneesmiddelendagen van de Figon (Federatie voor innovatief geneesmiddelonderzoek Nederland), van 1 tot en met 3 oktober in Lunteren.

De komst van deze nieuwe geneesmiddelen heeft in medische kringen en daarbuiten tot felle polemieken geleid. De behandeling van patienten met antistollingsmedicatie is niet eenvoudig. Zowel de farmacokinetiek als de effecten van de veel gebruikte geneesmiddelen zijn variabel, onder andere ook omdat er genetische invloeden zijn.

De komst van meer geneesmiddelen maakt de keuze nog ingewikkelder. Voorschrijvende artsen, maar ook degenen die moeten oordelen over vergoedingen, krijgen te maken met een groot aantal vragen. Wat is individuele therapie bij antistolling? Zijn voorschrijvers in staat op basis van de huidige, complexe gegevens te besluiten of de nieuwe antistollingsmiddelen beter zijn dan de klassieke? Wat zijn de gevolgen voor de kosten van de zorg als de nieuwe middelen op grote schaal worden gebruikt?

Farmaco-epidemiologen, farmacogenetici en gezondheidseconomen gaan met elkaar op zoek naar het antwoord. Ze brengen hun eigen visie naar voren en toetsen die aan de opvattingen van de anderen. Uiteindelijk moet de vraag beantwoord worden: kunnen we optimale therapieplannen voor individuele patienten ontwerpen die ook nog betaalbaar zijn?

Bron: Nefarma
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen