Ongenode (micro)gasten en andere vakantie-ellende

Array

Sanquin waarschuwt Nederlanders die terugkomen van vakantie om niet meteen bloed te doneren. Tenminste niet als ze naar landen als Albanie, Griekenland, Hongarije, Italie, Macedonie, Roemenie, Rusland of Turkije zijn geweest.

De van oorsprong tropische ziekteverwekker heeft zich inmiddels over heel zuid en zuidoost verspreid en veroorzaakt hoge koorts en hoofdpijn. Oorzaak is de opwarming van de aarde, waardoor de muggen die dit virus bij zich dragen ook in noordelijkere gebieden kunnen overleven.
Sanquin wil met een waarschuwing voorkomen dat zieke mensen via bloedtransfusies worden besmet.
Het West-Nijl virus is niet de enige ziekteverwekker die gebruik maakt van de klimaatverandering. “Het virus dat dengue of knokkelkoorts veroorzaakt komt nog niet voor in Europa, maar de muggen die de ziekte verspreiden zijn van de Kroatische kust en Italie tot aan de Costa Brava te vinden”,  vertelt arts-microbioloog Wim Ang van medische micriobiologie en infectiepreventie. “Mocht zo’n mug een persoon prikken die het dengue virus heeft meegenomen uit de tropen, dan kan de ziekte razendsnel om zich heen grijpen. Datzelfde geldt voor het Chikungunya-virus, dat artritis-achtige  symptomen veroorzaakt. Muggen zijn overigens niet de enige boosdoeners. Oostenrijkse teken kunnen een hersenvliesontsteking veroorzaken omdat ze drager zijn van het tick borne encephalitisvirus.

Naast deze voor Europa ‘nieuwe’ ziekten heb je natuurlijk ook ‘oude bekenden’ die opnieuw opduiken. Ang: “In Griekenland komt bijvoorbeeld endemische malaria voor. Oorzaak is een patient die in de tropen malaria opliep, in Europa door een mug werd gestoken die de ziekte verder verspreidde. Het  gaat hierbij natuurlijk wel om beperkte aantallen.”

Maar ook ziekten als mazelen vormen een risico. “Het gevaar hiervan is dat het oudere deel van de bevolking de ziekte als kind heeft gehad en de jongeren ertegen zijn ingeent. Daartussen zit een groep die noch is gevaccineerd noch resistentie heeft opgebouwd. In het oosten van Europa komt mazelen nog algemeen voor. Als ik naar het EK voetbal was gegaan, had ik me zeker laten inenten”, waarschuwt Ang.

Toch is de meest voorkomende vakantieziekte gastroenteritis, ofwel reizigersdiarree. “Als je in een ander land bent zijn de ziekteverwekkers net even anders dan je thuis gewend bent. Daardoor heb je geen weerstand tegen bijvoorbeeld de lokale variant van de darmbacterie E. coli. Het advies ‘boil it, cook it, peel it, or forget it’ geldt niet alleen voor de tropen, maar is ook in Zuid Europa een goede voorzorgsmaatregel.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen