Nederlanders drinken het liefst kraanwater

Een makkelijke besparing in tijden van crisis
92% van de Nederlanders drinkt kraanwater, 7% drinkt alleen mineraalwater en 1% drinkt nooit water. Dat blijkt uit de watertest die Why’s online en TapnGo.nl deze maand hielden onder 948 consumenten.

Kraanwater is hot
Ons drinkwater is van zeer goede kwaliteit en kost (bijna) niets. Een reden voor velen (92%) om regelmatig water uit de kraan te drinken. Kraanwater is gezond, het bevat geen calorieen en het is beter voor ons milieu dan flessenwater. Door het drinken van kraanwater ontstaat er minder afval en bespaar je veel euro’s: 1000 liter kraanwater kost nu gemiddeld €1,43. Voor datzelfde bedrag koop je 1 à 2 flesjes mineraalwater.

Plastic flesjes en kraanwater
Op de vraag of men wel eens een plastic flesje mineraalwater koopt, zegt 86% ‘ja’. De overige 14% zegt nooit een plastic flesje met water te kopen. Gemiddeld kopen we 3 tot 4 plastic flesjes water per maand. Omgerekend in euro’s geven we zo’n € 40,- per persoon per jaar uit aan kleine flesjes water.
De PET flesjes worden uiteindelijk weggegooid, maar voordat dat gebeurt vult 82% van de Nederlanders hetzelfde flesje een paar keer na met kraanwater. 1/3 vult hetzelfde flesje zelfs meer dan 10 x per maand na met kraanwater.

Drink 1,5 liter per dag
De gezondheidsraad geeft het advies om te zorgen dat 70% van alle vocht dat je per dag binnenkrijgt uit drank komt. Dat houdt in dat je ongeveer 1,5 liter vocht per dag moet drinken. Op warme dagen en bij veel inspanning is het advies om een halve liter meer te drinken per dag, dus 2 liter. Dat voorkomt uitdroging.

Over de water-drink-test
Why’s en TapnGo willen inzicht krijgen in het waterdrink-gedrag en hebben onderzoek gedaan naar de manier waarop mensen water drinken in Nederland. Van 11 tot 19 juli 2012 hebben 948 respondenten meegedaan aan deze test.

Over Why’s online: met kinderen heb je vragen
Why’s is een platform over gezond groeien en geeft antwoord op vragen over alles waar je als aanstaande en jonge ouder tegen aan loopt. Why’s biedt via www.whysonline.nl en magazines feiten en informatie, ervaringsverhalen, interviews en praktische tips.

Over TapnGo: the bottle with a message
TapnGo is een social enterprise en stimuleert sinds 2010 het drinken van kraanwater door navulbare RVS flessen (100% recyclebaar) aan te bieden voor groot en klein. TapnGo benadrukt met ‘tappen en gaan’ het gemak waarmee we in Nederland perfect water uit de kraan tappen. Meer hierover vind je op www.tapngo.nl

Van iedere verkochte fles doneert TapnGo een deel van de opbrengst aan Stichting Plastic Whale. Met dat geld bouwt dit Nederlandse initiatief aan een boot van afval plastic om het probleem van de plastic soep in de wereld onder de aandacht te brengen. Zie www.plasticwhale.org

Meer informatie over het drinken van water vind je op:

• www.tapngo.nl
• www.tapngo.nl/waarom-2/ (bekijk het filmpje over kraanwater en flessenwater, 8 min)
• leuke weetjes over ons kraanwater www.tapngo.nl/nieuws-waterfles/kraanwater-in-nederland/

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen