Bedrijfshulpverlening tijdens vakantieperiode vaak onderbezet

Array

Bij meer dan de helft van de bedrijven is niet altijd een bedrijfshulpverlener aanwezig, zo blijkt uit onderzoek onder bedrijfshulpverleners door Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland. Ieder bedrijf met één of meer werknemers is volgens de Arbowet verplicht om op ieder moment een -opgeleid persoon aanwezig te hebben. Toch is dit bij 55% van de bedrijven, vooral tijdens vakantieperiodes, niet altijd het geval.

De bedrijfshulpverleners zijn daarentegen goed voorbereid op calamiteiten. Elk van de ondervraagden wist binnen één minuut de EHBO-doos te vinden. Van hen wist 71% wanneer deze voor het laatst gecontroleerd was, terwijl 81% op de hoogte was van de houdbaarheidsdatum van de brandblusser.

Een herhalingscursus voor BHV is wettelijk verplicht, waarbij een jaarlijkse herhaalfrequentie meestal wordt aangeraden. De ondervraagde BHV’ers gaven aan tevreden te zijn met een herhaling van eenmaal per jaar (81%), of dit vaker te willen doen (19%). Geen enkele bedrijfshulpverlener wilde minder vaak op herhalingsoefening.

De volledige onderzoeksresultaten zijn te vinden op http://www.stibened.nl/nieuws/onderzoek-bhv

bron: Stichting Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen