Gratis hepatitis B vaccinaties tijdens Gay Pride

Array

GGD op zoek naar ongevaccineerde MSM
De GGD Amsterdam biedt ook tijdens de komende Gay Pride op locatie gratis vaccinaties aan tegen hepatitis B aan mannen die op mannen vallen (MSM). Ondanks een succesvolle vaccinatiecampagne en een daling van het aantal hepatitis B gevallen onder MSM in Amsterdam, is de GGD nog op zoek naar 10.000-12.000 MSM die nog niet gevaccineerd zijn.

Wethouder Zorg Eric van der Burg: “We zien dat een aantal groepen zich minder goed laat vaccineren. Met name biseksuelen, allochtonen, MSM die er nog niet voor uit komen en jongeren zijn moeilijk bereikbaar. Met deze extra actie tijdens de Gay pride proberen we ook hen te bereiken om te voorkomen dat ze deze ernstige ziekte oplopen.” Sinds 2002 worden MSM in Amsterdam in het kader van een landelijk vaccinatieprogramma gratis gevaccineerd tegen hepatitis B. De gratis vaccinatie wordt aangeboden op de Soa polikliniek en de afdeling Infectieziekten.

Sinds 2006 vaccineert de GGD ook in het uitgaanscircuit. Een team van mannelijke verpleegkundigen en wervers trekt er wekelijks op uit om mannen in het uitgaanscircuit te informeren en te vaccineren. In 2010 is begonnen met de Wednesday Night Special, een vaccinatiespreekuur speciaal voor jonge MSM. Sinds de start van het landelijke vaccinatieprogramma zijn ongeveer 15.000 mannen in Amsterdam gevaccineerd.

De GGD schat echter dat er in haar werkgebied circa 10.000-12.000 MSM nog niet gevaccineerd zijn. Makkelijk overdraagbaar Naar schatting 1 op de 5 mannen in Amsterdam die seks heeft met mannen komt in aanraking met hepatitis B. Hepatitis B is een leverontsteking die ernstig kan verlopen. De lever kan er blijvend beschadigd door raken en er kan leverkanker ontstaan. Verder kun je het virus bij je blijven dragen zonder dat je klachten hebt. Je kunt het gemakkelijk overdragen, bijvoorbeeld via seksueel contact of bloed-bloed contact, maar ook door het delen van scheermesjes, nagelschaartjes, tandenborstels e.d.

Het virus is zeer besmettelijk, ca. honderd maal besmettelijker dan hiv. Gebruik van condooms verkleint de kans op hepatitis B, maar beschermt niet volledig. Alleen volledige vaccinatie kan hepatitis B voorkomen.

Vaccineren tijdens de Gay Pride
Verpleegkundigen van de GGD Amsterdam zijn tijdens de Gay Pride met een mobiele vaccinatie-unit aanwezig op de volgende dagen en locaties: – Vrijdag 3 augustus: Reguliersdwarsstraat/hoek Koningsplein van 20 tot 23 uur – Zaterdag 4 augustus: Reguliersdwarsstraat/hoek Koningsplein van 13 tot 19 uur > 18.00 uur wethouder Eric van der Burg aanwezig – Zondag 5 augustus: Thorbeckeplein (Slotfeest Rembrandtplein) van 14 tot 19 uur

bron: GGD Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen