Grotere rol familie bij nieuw medicijn

Array

Bij het beoordelen van nieuwe medicijnen en therapieen, moeten ook de effecten op familieleden en vrienden van de patient  voortaan worden meegewogen.

mantelzorgVondst
Als fabrikanten met een nieuwe behandeling of medicatie komen, letten de overheid en verzekeraars niet alleen op de veiligheid van de vondst. De innovatie dient ook beter zijn dan wat tot dusver wordt voorgeschreven.
`Beter’ kan betekenen een krachtiger werking, minder misselijkheid of beter te slikken.

Familieleden
De baten voor familieleden, vrienden en mantelzorgers van de patient staan bij evaluatie van kosteneffectiviteit echter buiten spel. Ten onrechte, stelt medisch econoom Ana Bobinac, die eerder promoveerde op dit onderwerp aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Mantelzorgers
Nieuwe zorgtechnologie kan ook de gezondheid van familieleden en vrienden gunstig beïnvloeden. Een innovatie verlicht bijvoorbeeld het zware werk van mantelzorgers. Of het welzijn van de hele familie neemt toe, omdat de gezondheid van de patient verbetert.

Meewegen
Wie nieuwe zorgmiddelen juist wil beoordelen, moet de gunstige effecten voor dierbaren voortaan ook meewegen, stelt Bobinac.

bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen