Internationale Aids Conferentie: een samenvatting

Van 22 – 27 juli vond voor de 19e keer de Internationale Aids Conferentie plaats. Standplaats was Washington D.C. We maakten een samenvatting van het belangrijkste nieuws.

Turning the tide together
Optimisme overheerst ditmaal bij de tweejaarlijkse conferentie. De aidsbestrijding staat op een kantelpunt. Sinds 2001 is het aantal nieuwe hiv-infecties wereldwijd met 20 procent gedaald. En sinds de vorige conferentie in 2010 zijn er 100.000 baby’s met hiv minder geboren. Volgens Michel Sidibe, hoofd van UNAIDS, is voor het eerst in de geschiedenis de groep mensen die hiv-remmers krijgt groter dan de groep die ze niet krijgt. UNAIDS heeft verklaard dat we met alle ontwikkelingen die gaande zijn in staat zijn om de hiv-epidemie definitief te keren. Meer dan ooit is het van belang dat de hele wereld zijn schouders onder alle ontwikkelingen zet en daar ook geld voor vrijmaakt.

In beeld
Bekijk een samenvatting van de Internationale Aids Conferentie, van 22-27 juli 2012 in Washington, in beeld. En de lokale krant, de Washington Post, schrijft: “Alle aids conferenties gaan over geld. Deze ging juist ook over het maken van beslissingen. De voordelen van meer geld uitgeven, zijn groter dan ooit.”

Over de conferentie
– De belangrijkste thema’s tijdens de conferentie waren: Treatment as prevention, PrEP, kwetsbare groepen en hiv/aids in Amerika.
– Sekswerkers protesteren tegen hun uitsluiting van de Internationale Aids Conferentie in Washington door een schaduwconferentie te organiseren in Kolkata, India.

Kosten
– Uit een rapport van de Clinton Health Access Initiative blijkt dat de behandeling van mensen met hiv in Zuidelijk Afrika tot wel 4 keer minder kost dan we tot nu toe dachten. Gaan we met extra investeringen dan toch het millenniumdoel behalen: universele toegang tot hiv-medicijnen in 2015?
– De Europese landen en de Europese commissie hebben in 2011 gezamenlijk 40 procent minder uitgegeven aan hiv-vaccinonderzoek. Dit blijkt uit een rapport van onder meer UNAIDS.

– Activisten demonstreren tegen onderhandelingen die President Obama voert met elf landen over het Trans-Pacific Partnership Agreement (TPP). Dit is een handelsverdrag waardoor het wellicht moeilijker wordt om betaalbare generieke medicijnen te produceren voor miljoenen mensen.

Preventie en gezondheid
– Vroeger behandelen maakt niet alleen de kans op overdracht van hiv kleiner, het verbetert ook de gezondheidsverwachtingen van het individu blijkt nu uit onderzoek.
– Amerikaanse onderzoekers starten een onderzoek naar een vaginale ring die in het lichaam een hiv-remmer afgeeft. Vele duizenden hiv-negatieve vrouwen in Afrika zullen aan het onderzoek meedoen. Doel is te kijken of de ring hen beschermt tegen een hiv-infectie.
– Mensen met hiv van 45 jaar en ouder hebben vaker leeftijdsgerelateerde ziekten dan leeftijdsgenoten zonder hiv. Dit blijkt uit Nederlands onderzoek (meer informatie via SOA Aids Nederland)

bron: Aids fonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen