Registratie het beste tegen agressie

Ziekenhuizen kunnen pas goed beleid ontwikkelen om agressie-incidenten te voorkomen, wanneer bekend is waar, wanneer en hoe zulke incidenten plaatsvinden. Dat stelt Jean Marc Komen van beveiligingsbedrijf Securitas in Zorgvisie. V&VN pleit al jaren voor een landelijk registratiesysteem van agressie-incidenten.

Liefst 400 keer was in Brabant ziekenhuispersoneel in 2011 slachtoffer van geweld of agressie. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant . V&VN veroordeelt elke vorm van agressie tegen verpleegkundigen en verzorgenden.

Scholing ook nodig
Bij agressie-incidenten raadt V&VN aan om bij de politie aangifte te doen. Verder pleit V&VN voor het vergroten van de weerbaarheid van verpleegkundigen en verzorgenden, door goede scholing, gefaciliteerd door de werkgever.

De V&VN Academie biedt incompanyscholing “Agressie afwenden” waarin ook het boekje `Agressie afwenden’ wordt gebruikt. Deze uitgave is ook los te bestellen.

Lees meer in vakdossier Veiligheid

bron: V&VN

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen