Veelbelovende innovaties voorwaardelijk toegelaten

Array

Sinds 1 januari van dit jaar is het mogelijk om innovaties voorwaardelijk in het verzekerde pakket op te nemen. Deze innovaties krijgen zo de kans om gedurende een bepaalde ‘proefperiode’ beoordeeld te worden op hun effectiviteit, en hebben de status van een experimentele DBC. Gedurende de proefperiode wordt deze zorg betaald uit het basispakket. Mocht de innovatie niet succesvol blijken, dan verdwijnt deze na 4 jaar weer uit het pakket. Bij het slagen van de proef wordt de experimentele DBC definitief opgenomen in de DBC-productstructuur.

DBC-O heeft samen met ZONMw, CVZ en de NZa een aantal voorstellen van veelbelovende innovaties opgesteld, die verwoord zijn in het CVZ pakketadvies 2012. De Minister van VWS heeft aangegeven twee innovaties toe te laten tot het pakket: renale denervatie en intra- arteriele thrombolyse bij een herseninfarct (IAT).

Nieuwe behandeling verhoogde bloedruk (renele denervatie)
Bij ongeveer 20-30% van de patienten met hypertensie (verhoogde bloeddruk) werkt de ingezette behandeling onvoldoende. Dit leidt tot een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bij renale denervatie wordt via de liesslagader een catheter opgevoerd tot in de nierslagaders, en worden de sympathische zenuwen van en naar de nier uitgeschakeld. Hiermee kan hoge bloeddruk bij patienten beter behandelbaar worden.

Intra-arteriele thrombolyse (IAT) bij het herseninfarct
Patienten met een herseninfarct worden behandeld met intraveneuze thrombolytica. Deze behandeling is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld omdat er bij de betreffende patient een contra-indicatie bestaat. In die gevallen lijkt intra- arteriele behandeling (IAT) een goede optie. Het is te verwachten dat IAT een positief effect heeft op het uiteindelijke niveau van functioneren van de patient. Dit leidt tot minder of kortere opnames in verpleeghuizen en kortere of minder intensieve revalidatieperiode. Potentieel kan met IAT veel blijvende schade worden voorkomen.

Experimentele DBC’s
DBC-Onderhoud houdt zorgontwikkelingen en innovaties bij en vertaalt deze in zorgprestaties, die opgenomen kunnen worden in de DBC-systematiek. DBC-Onderhoud vindt het belangrijk dat er meer experimenteer ruimte komt voor innovatieve zorg, zodat deze sneller beschikbaar wordt voor zorgaanbieders en patienten. Met een experimentele DBC is dit mogelijk. Een experimentele DBC is een zorgprestatie die tijdelijk in de DBC-systematiek is opgenomen. Door een innovatie te beschrijven in een (tijdelijke) zorgprestatatie kan deze op uniforme wijze geregistreerd en beoordeeld worden. Zo is de zichtbaarheid van de innovatieve zorg geregeld, en kunnen meer artsen zich in de nieuwe zorg bekwamen.

bron: DBC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen