NZa begint aan voorbereiden reguleren mondzorg

Array

Experiment vrije prijzen stopt per 2013
De Nederlandse Zorgautoriteit werkt weer aan maximumtarieven in de mondzorg. Eind juni heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om het experiment met vrije prijzen voor tandartsen, orthodontisten, mondhygienisten en tandprothetici te stoppen. Inmiddels heeft de minister de NZa een aanwijzing gegeven om vanaf 1 januari 2013 weer gereguleerde tarieven in te voeren.

De NZa bekijkt de komende tijd hoe zij tot nieuwe maximumtarieven kan komen en welke prestaties er vanaf 1 januari 2013 gelden. Dat doet zij samen met mondzorgkoepels, verzekeraars en consumentenorganisaties. Daarnaast blijft ze tot het einde van 2012 de ontwikkelingen op de mondzorgmarkt monitoren.

Tot 1 januari 2013 blijven vrije tarieven gelden. Ook de regels blijven tot die tijd ongewijzigd. Dat betekent dat tandartsen, orthodontisten, tandprothetici en mondhygienisten zelf hun prijzen mogen bepalen. Wel moeten zij in de wachtkamer en op de website een prijslijst hebben hangen en een offerte geven bij behandelingen van boven de EUR 150,-. U kunt nog steeds onderhandelen over de prijs met uw aanbieder.

De NZa ziet toe op naleving van deze regels. Zo is uit een steekproef dit voorjaar gebleken dat een aantal aanbieders geen prijslijst op hun website hebben staan en zich daarmee niet aan de transparantieregels houden. Twee mondzorgaanbieders hebben ook na waarschuwing nog geen prijslijst op hun website. Zij hebben hiervoor een last onder dwangsom opgelegd gekregen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen