Stortvloed aan reacties op concept advies CVZ

De afgelopen dagen heeft de telefoon bij Spierziekten Nederland niet stil gestaan. Er is een stortvloed aan reacties binnen gekomen op het uitgelekte concept advies van het College voor Zorgverzekeringen. De meeste mensen waren geschokt en vol ongeloof. Politici reageerden afkeurend. Op radio en TV is gediscussieerd, maar nieuws is er eigenlijk niet te melden.

Gisteren hebben de Vereniging Klinische Genetica Nederland (VKGN), de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patientorganisaties (VSOP) en de Sectie Metabole Ziekten, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) commentaar geleverd op het concept advies. Zij spreken hun verontrusting uit over voorgenomen advies en roepen overheid en politiek op tot een eerlijke en transparante dialoog met betrokken partijen. (zie ook bericht elders op deze site).

Hoewel er de afgelopen dagen veel gesproken is, is er nauwelijks iets veranderd. Verschillende partijen hebben inmiddels een schriftelijke reactie op het concept-advies ingediend en op 21 september vergadert de Adviescommissie Pakket hierover. Pas daarna komt het definitief advies tot stand.

Spierziekten Nederland heeft vertrouwen in de goede afloop van het proces. Wij zullen er ook alles aan doen om tot een gunstig resultaat te komen.

Het is te betreuren dat het nieuws zoveel onrust en onzekerheid heeft veroorzaakt. Een positief resultaat van alle commotie is wel dat er nog steeds veel draagvlak blijkt te bestaan binnen de maatschappij voor een goede gezondheidszorg voor iedereen, ook voor mensen met een zeldzame ziekte.

Dat is winst.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen