Jo van Benthem vertelt over hartritmestoornissen

Dankzij de zorgvuldige voorlichting, had ik er alle vertrouwen in en ben ik uiteindelijk zonder angst de operatie ingegaan
Het UMC St Radboud is het thuisziekenhuis van Jo van Benthem en zijn familie. Zij hebben vertrouwen in de academische zorg, ook bij Jo’s hartoperatie.

“Ik bezocht al drie jaar de polikliniek Cardiologie toen uiteindelijk tot een ingreep besloten werd. In deze jaren gebruikte ik onder andere bètablokkers (geneesmiddel voor bloeddrukverlaging en regulering van het hartritme, red.). Graag wilde ik af van de bijwerkingen zoals vermoeidheid. De belangrijkste reden voor de operatie, was toch dat ik regelmatig ritmestoornis bleef houden met het risico op ontstaan van stolsels. De artsen luisterden goed naar mijn argumenten en legden me de MAZE-techniek als alternatief voor.  Hierbij overlegden zij uitgebreid en rustig de voors en tegens.

Met de MAZE-operatie probeert de afdeling Cardiothoracale Chirurgie onder andere de elektrische prikkels in mijn hart te misleiden. Dankzij de zorgvuldige voorlichting, had ik er alle vertrouwen in en ben ik uiteindelijk zonder angst de operatie ingegaan. Pas over een jaar is duidelijk of de ingreep ervoor heeft gezorgd dat de ritmestoornissen tot het verleden behoren. Maar los van dat uiteindelijke resultaat kan ik nu al wel vertellen wat mijn ervaringen met het Radboud zijn.

Zeker bij een hartoperatie was ik ongerust. Ik had dus behoefte aan uitgebreide informatie. En die kregen we. Mijn vrouw en ik gingen altijd samen naar afspraken. Twee horen meer dan één, maar vragen ook meer dan één. De papieren communicatie, vooral tussen verschillende afdelingen, kan nog iets beter. De persoonlijke communicatie is prima. Die zorgde voor extra vertrouwen in de deskundigheid van het Radboud.

De begeleiding was ook na de ingreep heel goed. Voor mij, maar ook voor mijn medepatienten. Ik heb gezien hoe artsen en verpleegkundigen steeds opnieuw met engelengeduld antwoord gaven op vragen. Ze realiseren zich duidelijk dat ingrepen aan het hart een diepe indruk achterlaten bij patienten. Deze mensen hebben op een uitstekende manier ‘hart’ voor hun werk.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen