Goede hydratatie belangrijk bij Olympische Spelen in Londen

Array
10.500 sporters drinken er bijna 772.000 liter water. Dit zijn 10 grote privé-zwembaden

204 landen zijn er vertegenwoordigd en meer dan 10.500 atleten binden er de strijd aan in 26 verschillende disciplines. Zo’n 6.000 geaccrediteerde journalisten zullen het evenement verslaan en heel veel kijkers volgen de spelen vanaf de tribunes of voor de tv thuis. Niet alleen zijn de Olympische Spelen hét zomerevenement van 2012. Ze bieden ook de ideale gelegenheid stil te staan bij het belang van goede hydratatie in de zomerperiode. Voor de sporters én voor de supporters.

Raymond Gianotten, directeur FWS, licht toe: “Gemiddeld hebben we circa 1,5 tot 2 liter drinkvocht per dag nodig. Bij aanzienlijke inspanningen en bij warm weer is deze behoefte aanzienlijk groter. De duizenden sporters zullen meer dan ooit een goede vochtopname nodig hebben, zowel vóór, tijdens als na hun inspanningen. Ook de supporters moeten bij het volgen van een wedstrijd goed drinken. Zowel in de vorm van natuurlijk mineraal- en bronwater voor een goede vochtaanvoer, frisdranken om hydratatie te bevorderen door het plezier van de smaak en sappen voor gezonde prestaties. Variatie is hierbij belangrijk. Ook vaste voedingsmiddelen zoals brood, groenten en fruit (een sinaasappel bestaat voor 87% uit water en een watermeloen voor 93%), aardappelen, vlees en vis leveren vocht. De Olympische sporters zullen naast hydratatie, dus ook aandacht moeten besteden aan hun voeding.”

Indrukwekkend waterverbuik
Als het gaat om hydratatie staan de Olympische Spelen in ieder geval garant voor een indrukwekkend waterverbruik. De sporters die 3 weken in Londen verblijven voor trainingen en competitie, drinken er meer dan 3,5 liter water per dag. Omgerekend betekent dit dat gedurende de hele spelen zo’n 771.750 liter water wordt gedronken, wat gelijk is aan 10 privézwembaden van 16 x 32 meter. Tellen we hier de vochtopname via frisdranken, sappen en andere dranken bij op, plus de vochtaanvoer via vaste voedingsmiddelen, dan kunnen er nog heel wat extra zwembaden worden gevuld.

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen