Doorstart NIGZ binnen TNO CBO

Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)
Per 10 augustus 2012 neemt het CBO (Stichting Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg), een dochteronderneming van TNO Management Consultants het gezondheidsinstituut NIGZ over. Dinsdag 10 juli jl. vroeg NIGZ faillissement aan bij de Rechtbank Utrecht.

Aanleiding voor deze stap vormden de teruglopende markt door de economische crisis in Nederland. Naast de overname van activiteiten is door het CBO aan een deel van de medewerkers een baan aangeboden.

De curator, mr. drs. R. (Roef) van Dijk zette de afgelopen weken de bedrijfsvoering voort vanuit de verwachting op een mogelijke doorstart van het NIGZ. Dhr. Van Dijk noemt de doorstart van NIGZ onder de vleugels van het CBO positief, aangezien het merendeel van de activiteiten van het NIGZ kan worden voortgezet en dat een substantieel deel van de medewerkers een baan kan worden geboden binnen het CBO. Een aantal activiteiten op het gebied van sociale veiligheid en participatie worden voortgezet door de Stichting Veiligheid NL te Amsterdam.

Prof. dr. ir. K. (Kees) Ahaus, directeur TNO Management Consultants en algemeen directeur CBO, verwacht dat de activiteiten van NIGZ en die van CBO en TNO’s themagebied Gezond Leven elkaar kunnen versterken gezien de nauwe aansluiting in activiteiten van de organisaties, namelijk het bevorderen van de volksgezondheid en de kwaliteit in de gezondheidszorg. Kees Ahaus: “Een groot deel van de NIGZ-projecten die CBO overneemt richten zich op gezondheidsbevordering in de wijk (actieve wijk) en op het bevorderen van zelfmanagement van patienten (gezondheidsvaardigheden). Projecten die vallen onder het thema ‘gezonde school’ zal CBO ook voortzetten. Deze activiteiten sluiten goed aan bij TNO’s propositie Gezond en Veilig Opgroeien, waar TNO koploper in is. Coöperatie met Veiligheid NL vormt daarbij een positieve en versterkende factor.”

Het CBO is een adviesorganisatie die zich richt op het aantoonbaar verbeteren van de zorg met professionals, organisaties en patienten of clienten. Bij het CBO werken 40 professionals.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen