Jan van Es Instituut: Masterclass Geïntegreerde Eerstelijnszorg

Array

De eerste lijn staat voor grote uitdagingen. De algemene trend is dat steeds meer zorg vanuit de eerste lijn geboden kan worden om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Dat staat bekend als ‘ Zorg in de buurt’, bij voorkeur vanuit krachtige eerstelijnsorganisaties waar inhoudelijk wordt samengewerkt. Met aandacht voor zorg en preventie en samenwerking met de gemeente. Waar substitutie van zorg plaatsvindt van ziekenhuizen naar de eerste lijn en van tweedelijns-ggz naar eerstelijns-ggz. Daarnaast bieden technologische ontwikkelingen steeds meer mogelijkheden voor de eerste lijn, zoals E-health, zelfmanagement, e.d. Zorgverleners in de eerste lijn worden uitgedaagd tot een passend antwoord op deze ontwikkelingen.

Dit vergt een enorme omslag vanuit de traditionele situatie waarin eerstelijns zorgaanbieders voornamelijk vanuit hun eigen praktijk en discipline opereren. Ook de bekostiging is vaak langs die lijnen georganiseerd. Er is dan ook behoefte aan nieuwe innovatieve organisatievormen en organisatiekracht in de eerste lijn. Multidisciplinaire (geïntegreerde) samenwerking, kwaliteitsbeheersing, preventie en integratie van cure en care zijn daarbij sleutelwoorden.

Om deze te realiseren zijn ‘change managers’ nodig. Deze hebben kennis van de eerste lijn vanuit verschillende  perspectieven, kunnen veranderingen tot stand brengen en weten hun collega’s daarbij te stimuleren.

Wilt u uitgroeien tot zo’n ‘changemanager’? Dan bent u de ideale deelnemer aan de Masterclass Geïntegreerde Eerstelijnszorg.

Doelgroep:

Zorgverleners, managers en coördinatoren van gezondheidscentra, eerstelijns samenwerkingsverbanden of zorgdroegen

projectleider en anderen die een actieve en stimulerende rol (willen) spelen in de eerstelijnszorg

 

Recente artikelen