KNAW en Holland Doc 24 presenteren documentaires gekozen door topwetenschappers

iedere maandagavond in september om ca. 19.30 uur
Op 27 september reikt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) voor de 21e keer de Heinekenprijzen uit aan vijf internationale topwetenschappers en een kunstenaar. In de aanloop naar deze prijsuitreiking zijn op Holland Doc 24 drie documentaires te zien die zijn uitgekozen door de laureaten Duncan, Parker en Clevers.

Prof. dr. John Duncan krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschap voor zijn opmerkelijk multidisciplinaire en vernieuwende onderzoek naar de relaties tussen psychologie, gedrag en intelligentie enerzijds en neurologische processen anderzijds. Hij koos voor 49Up, een documentaire uit de legendarische serie van Michael Apted waarin een aantal mensen met totaal verschillende achtergronden vanaf hun zevende iedere zeven jaar gefilmd wordt. 49Up bestaat uit twee delen van circa 75 minuten. Uit de serie blijkt onder andere dat je in Groot-Brittannie moeilijk van sociale klasse verandert.

Uitzending: maandag 3 september (deel 1) en maandag 10 september (deel 2) om ca. 19.30 uur

Prof. dr. Geoffrey Parker krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap voor zijn grote bijdragen aan onze kennis van de sociale, politieke en militaire geschiedenis van Europa tussen 1500 en 1650. Prof. Parker selecteerde een aflevering van de bekende Britse serie The World at War (Michael Darlow en Jeremy Isaacs, 1973), over de bezetting van Nederland. The World at War, waarin gebruik gemaakt wordt van bijzonder archiefmateriaal in kleur, werd zeer goed ontvangen en wordt beschouwd als een mijlpaal in de Britse televisiegeschiedenis.

Uitzending: maandag 17 september om ca. 19.30 uur

Prof. dr. Hans Clevers, inmiddels zelf voorzitter van de KNAW, ontvangt de Heinekenprijs voor geneeskunde voor zijn onderzoek naar de regulering van groei van levende weefsels tijdens de normale ontwikkeling van organismen en tijdens ongeremde tumorgroei. Hij koos voor De magie van wetenschap, een serie portretten van markante Nederlandse wetenschappers, gemaakt door bekende documentairemakers als John Appel en Aliona van der Horst. Wat drijft deze wetenschappers, en waar halen ze het benodigde doorzettingsvermogen vandaan dat noodzakelijk is voor wetenschap op dit niveau? Op maandag 24 september zendt Holland Doc 24 de aflevering uit die over Hans Clevers zelf gaat, getiteld Als eerste. In de zes weken daarna zijn de overige afleveringen van deze serie te zien.
Uitzending Als eerste: maandag 24 september om ca. 19.30 uur

De Heinekenprijzen 2012, vijf internationale wetenschapsprijzen en een kunstprijs voor een Nederlandse kunstenaar,  worden op donderdag 27 september 2012 uitgereikt tijdens een speciale zitting van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Aan de wetenschapsprijzen is een geldbedrag van 150.000 dollar verbonden; aan de prijs voor een Nederlandse kunstenaar 50.000 euro. Tijdens dezelfde ceremonie worden ook de vijf Heineken Young Scientists Awards uitgereikt aan jonge wetenschappers.

 De H.P. Heinekenprijs voor Biochemie en Biofysica werd in 1963 in het leven geroepen door Alfred Heineken. Hij vernoemde de prijs naar zijn vader die biochemicus was. Zelf was Alfred Heineken een groot bewonderaar van wetenschap en wetenschappers en een kunstliefhebber. In de decennia die volgde stelde hij  nog drie wetenschapsprijzen en de kunstprijs in. Zijn dochter Charlene de Carvalho stelde in 2006 de A.H. Heinekenprijs voor Cognitie in. De prijzen worden toegekend door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

 

Meer informatie over de Heinekenprijzen vindt u op www.knaw.nl en www.heinekenprizes.com. Volg de Heinekenprijzen op twitter: @heinekenprizes

 Sinds april van dit jaar biedt documentairekanaal Holland Doc 24 ruimte aan de beste geschiedenis- en wetenschap programma’s, van de publieke omroep en uit het buitenland. Voor wetenschap is onder andere elke dinsdag tot en met zaterdag rond 19.30 uur tot aan het achtuurjournaal en de hele maandagavond.

 Holland Doc 24 – Bekijk de wereld met andere ogen

Documentaires gekozen door topwetenschappers

Maandag 3, 10, 17 en 24 september omstreeks 19.30 uur

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen