Na lange zomervakantie relatief veel hoofdluis bij kinderen

Nog altijd onwetendheid over en het voorkomen ervan
Maandag starten in Nederland de eerste scholen weer. Na de lange zomervakantie is het vaak raak op basisscholen en wordt er relatief veel hoofdluis geconstateerd. De beestjes gaan niet mee in de koffer, maar door beperkte controle tijdens de vakantie blijft hoofdluis langer onopgemerkt en verspreidt het zich sneller. Met de start van het hoofdluisseizoen staat ook Luizenradar.nl weer op scherp. Op deze website kunnen ouders en scholen checken of er voor hun postcodegebied hoofdluis is gemeld, zodat ze desgewenst voorzorgs-maatregelen kunnen nemen. Ook kan men via Luizenradar.nl een melding maken van een hoofdluisbesmetting om andere ouders/verzorgers en scholen in de buurt te waarschuwen.

Bij een hoofdluisbesmetting rennen ouders/verzorgers vaak in paniek naar de apotheek of drogist. Helaas heerst is er nog altijd taboe en onwetendheid rondom hoofdluis. Hoe wordt hoofdluis veroorzaakt, kan het voorkomen worden en hoe moet het behandeld worden, zijn vragen die vaak binnenkomen bij Luizenradar.nl. Hoofdluis bestaat al eeuwenlang en kan iedereen overkomen. Jonge kinderen zitten met de hoofdjes vaak dicht bij elkaar, waardoor een hoofdluis gemakkelijk van het ene naar andere hoofd loopt. Besmetting met hoofdluis heeft niets te maken met gebrek aan hygiene! Hoofdluizen voelen zich juist het prettigst op een schoon hoofd.

Wekelijks controleren
Met een wekelijkse controle op school en/of thuis kan de verspreiding van hoofdluis beperkt worden. De haren zijn het beste te controleren op hoofdluis en neten (eitjes van hoofdluis) door grondig te kammen met een luizenkam (plastic tanden). Indien er hoofdluis in de klas, in de buurt of binnen het gezin is geconstateerd dan is bescherming, naast extra kammen, ook mogelijk met een preventieve spray.

Behandeling hoofdluis
Hoofdluis verspreidt zich snel en moet daarom meteen en effectief behandeld worden. Als dagelijks kammen (met een netenkam met metalen tanden), als behandeling, niet volstaat of praktisch niet haalbaar is dan zijn er verschillende type antihoofdluismiddelen verkrijgbaar. De keuze voor een product is afhankelijk van de persoonlijke situatie en behoeften.

Informatie voor ouders en scholen
Ouders/verzorgers en scholen kunnen meer informatie over hoofdluis vinden op Luizenradar.nl. Men vindt er onder andere kaminstructies en handige tips om hoofdluis snel en effectief te behandelen en voorkomen.

Feitjes over hoofdluis:

  • hoofdluizen zijn ongeveer 3 milimeter lang en kunnen één maand leven;
  • hoofdluizen leven van mensenbloed door een paar keer per dag in de hoofdhuid te prikken;
  • in één maand tijd kan een volwassen hoofdluis ongeveer 250 eitjes (neten) leggen;
  • jeuk is de meest voorkomende klacht bij hoofdluis. Het treedt soms pas na één tot twee weken op, als het aantal hoofdluizen toeneemt;
  • hoofdluizen houden vooral van warme, behaarde plekken en zitten daarom vaak achter de oren, in de nek en onder een pony.

Bron: MedaPharma

Recente artikelen