Mart Smeet doet pleidooi voor herinvoering Schoolgymnastiek en Schoolzwemmen

0
300

Mart Smeets heeft in het tv-programma “London Late Night” in aanwezigheid van minister Edith Schippers (VWS) een pleidooi gehouden voor het terugkeren van het schoolzwemmen en schoolgymnastiek. Smeets vindt het verplicht gymmen en zwemmen op school belangrijk voor de sportcultuur en vanwege het terugdringen van obesitas. De fastfoodcultuur, dure sportverenigingen met wachtlijsten en gebrek aan gymnastiek op school zijn medeverantwoordelijk voor het overgewicht van vooral scholieren tussen de 8 en 12 jaar. MedicalFacts sluit zich aan bij het pleidooi van Mart Smeets om verplicht schoolgym en schoolzwemmen weer te introduceren. Bij voorkeur dagelijks om al jong mensen te helpen te voldoen aan de beweegnorm. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen is gebaseerd op minimaal 30 minuten bewegen per dag (NNGB), de internationale norm voor gezond bewegen. Om een goede gezondheid te behouden is het gewenst tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging te hebben. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is het gewenste aantal minuten per dag tenminste 60.

Drie groepen worden onderscheiden: inactieven halen geen enkele dag per week 30 minuten matig intensieve beweging; normactieven zijn vijf dagen of vaker actief per week en de groep daartussen wordt gevormd door de mensen die onvoldoende actief zijn, de semi-actieven.

Om een goede conditie van het hartvaatstelsel te bewerkstelligen is drie maal per week tenminste 20 minuten intensieve lichaamsbeweging nodig (door bijvoorbeeld te sporten). Onderscheid wordt gemaakt tussen niet-fit (niet of enkele keren per jaar zwaar inspannend actief), semi-fit (wel regelmatig zwaar inspannend actief, maar minder dan drie maal per week) en normfit (3 of meer keren per week tenminste 20 minuten intensieve lichamelijke activiteiten).
Uit onderzoek van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) blijkt dat ongeveer 42 procent van de gemeenten schoolzwemmen subsidieert. En ook het schoolgymmen is door bezuinigingen op basisscholen verdwenen. Daar moet dus verandering komen voor een gezonde bevolking en betere sportresultaten.