Mart Smeet doet pleidooi voor herinvoering Schoolgymnastiek en Schoolzwemmen

0
327

Mart Smeets heeft in het tv-programma “London Late Night” in aanwezigheid van minister Edith Schippers (VWS) een pleidooi gehouden voor het terugkeren van het schoolzwemmen en schoolgymnastiek. Smeets vindt het verplicht gymmen en zwemmen op school belangrijk voor de sportcultuur en vanwege het terugdringen van obesitas. De fastfoodcultuur, dure sportverenigingen met wachtlijsten en gebrek aan gymnastiek op school zijn medeverantwoordelijk voor het overgewicht van vooral scholieren tussen de 8 en 12 jaar. MedicalFacts sluit zich aan bij het pleidooi van Mart Smeets om verplicht schoolgym en schoolzwemmen weer te introduceren. Bij voorkeur dagelijks om al jong mensen te helpen te voldoen aan de beweegnorm. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen is gebaseerd op minimaal 30 minuten bewegen per dag (NNGB), de internationale norm voor gezond bewegen. Om een goede gezondheid te behouden is het gewenst tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging te hebben. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is het gewenste aantal minuten per dag tenminste 60.

Drie groepen worden onderscheiden: inactieven halen geen enkele dag per week 30 minuten matig intensieve beweging; normactieven zijn vijf dagen of vaker actief per week en de groep daartussen wordt gevormd door de mensen die onvoldoende actief zijn, de semi-actieven.

Om een goede conditie van het hartvaatstelsel te bewerkstelligen is drie maal per week tenminste 20 minuten intensieve lichaamsbeweging nodig (door bijvoorbeeld te sporten). Onderscheid wordt gemaakt tussen niet-fit (niet of enkele keren per jaar zwaar inspannend actief), semi-fit (wel regelmatig zwaar inspannend actief, maar minder dan drie maal per week) en normfit (3 of meer keren per week tenminste 20 minuten intensieve lichamelijke activiteiten).
Uit onderzoek van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) blijkt dat ongeveer 42 procent van de gemeenten schoolzwemmen subsidieert. En ook het schoolgymmen is door bezuinigingen op basisscholen verdwenen. Daar moet dus verandering komen voor een gezonde bevolking en betere sportresultaten.

 

Vorig artikelDe toekomst van de gezondheidszorg is al binnen handbereik
Volgend artikelDure medicatie zeldzame ziekten vergoed als ze effectief zijn
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.