Internetfilm voor jongeren over uitgaan en alcohol

Onlangs is SndBites gelanceerd. Een interactieve internetfilm voor jongeren tussen 15-18 jaar op VMBO’s en ROC’s over verstandig omgaan met alcohol, veilig vrijen en voorkomen van gehoorschade tijdens het uitgaan.

SndBites is een initiatief van het Trimbos-instituut, Soa Aids Nederland en het Centrum Media & Gezondheid.

E-E strategie
Om jongeren te bereiken die bij voorbaat weinig interesse hebben in de onderwerpen als alcoholgebruik, veilig vrijen en gehoorschade maakt SndBites gebruik van de Entertainment-Education (E-E) strategie. Bij de E-E strategie worden maatschappelijke thema’s verwerkt in populaire media zoals internetseries, soap- en dramaseries en muziek.

Zelfreflectie
SndBites gaat over de ervaringen van vier jongeren met alcohol, SOA’s en gehoorschade en speelt zich af in een discotheek. Via de gesprekken en ervaringen van deze jongeren wil SndBites aanzetten tot zelfreflectie over de eigen (gezonde/ongezonde) leefstijl. De internationaal succesvolle DJ Dem Slackers (Kevin van Veelen) en de populaire acteur Alex Hendrickx (bekend van Spangas en de nieuwe film De Verbouwing) spelen een hoofdrol in SndBites. Ook heeft Dem Slackers speciaal voor de serie een nieuwe sound track gecomponeerd.

Naast het bekijken van SndBites op www.SndBites.nl kunnen jongeren lid worden van de SndBites-hyve. Door lid te worden ‘unlocken’ zij ook bonus-filmpjes op de website. Ook op Facebook kunnen jongeren met SndBites in contact komen. Hier kunnen zij de laatste updates van SndBites lezen en ‘liken’.

Happy Drinks
Het Trimbos-instituut stimuleert met SndBites de matiging van alcoholgebruik van uitgaande jongeren en brengt over dat vrienden en vriendinnen elkaars gematigde drinkgedrag respecteren. Ook wil het Trimbos-instituut overbrengen dat het voor jongeren haalbaar is om, ook als het tegen de groepsnorm is, niet veel te drinken. Ten slotte zijn ook de Happy Drinks verwerkt in het verhaal als een aantrekkelijk non-alcoholisch alternatief voor alcoholische drankjes.

Beïnvloeden zoekgedrag
Professionals van GGD-en en instellingen voor verslavingszorg mogen vrij gebruikmaken van de internetfilm in hun uitvoeringspraktijk. Zij kunnen een link naar www.SndBites.nl plaatsen op de eigen website en informatie toevoegen over regionale en lokale gezondheidsvoorlichtingsactiviteiten over leefstijlthema’s. Hiermee kunnen ze op een entertainende manier het zoeken naar informatie door jongeren beïnvloeden.

Klik hier om de trailer van SndBites te bekijken.

Bron: Trimbos-instituut