Test in ontwikkeling om glutenintolerantie vast te stellen

Technieken goed voor patienten en voor terugdringen kosten gezondheidszorg
Een samenwerkingsverband van Oost-Nederlandse bedrijven, onderzoekinstituten en een ziekenhuis gaan tests ontwikkelen om patientvriendelijk glutenintolerantie (coeliakie) vast te stellen, en om toxische gluten in voeding op te sporen. De nieuwe technieken zullen het leven van coeliakie patienten kunnen vergemakkelijken, de industrie helpen om consumenten goed te informeren over hun producten en tegelijkertijd helpen om de kosten van de gezondheidszorg te verlagen. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door financiele bijdragen van de Europese Unie en de provincie Gelderland.

Glutenintolerantie is de meest voorkomende voedselintolerantie. Het aantal patienten neemt toe, terwijl gluteneiwitten op steeds grotere schaal gebruikt worden in allerlei voedingsproducten. Naar schatting zo’n 80% van de patienten weet overigens niet dat ze glutenintolerantie hebben. Er is grote behoefte aan een methode waarmee bij patienten eenvoudiger kan worden vastgesteld of ze glutenintolerantie hebben. Daarnaast is er vraag naar meer glutenvrije producten en eenvoudigere tests waarmee kan worden vastgesteld of een producten wel of geen onwenselijke gluten bevatten, zodat de aanwezigheid beter op bestaande producten kan worden aangegeven.

Kostenbesparing
Tot nu toe kan glutenintolerantie alleen onomstotelijk via een darmbiopt worden vastgesteld; een pijnlijke en kostbare methode. In het nieuwe onderzoek wordt een bloed-, speeksel-, of urinetest ontwikkeld die de darmbiopt overbodig moet maken. Deze nieuwe test om coeliakie vast te stellen zal eenvoudig en pijnloos kunnen worden uitgevoerd. Hiermee zullen sneller en makkelijker meer mensen goed gediagnosticeerd kunnen worden. Dit betekent tevens een flinke kostenbesparing in de zorg.

Glutenvrije productie
Voedselproducenten zijn door nieuwe Europese wetgeving verplicht om specifieker melding te maken van gluten in hun producten. De bestaande testen voldoen niet, omdat deze geen onderscheid kunnen maken tussen toxische en niet-toxische gluten. Alleen toxische gluten kunnen ziekte bij coeliakiepatienten veroorzaken. Door de nieuwe test kan de glutenvrije productie van levensmiddelen beter worden gewaarborgd. Bovendien stimuleert het voedselproducenten te investeren in glutenvrije producten. De testkits leveren immers – op verschillende momenten in het productieproces - het bewijs dat producten glutenvrij zijn.

EFRO-subsidie
De samenwerkende partners Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek PRI & RIKILT (onderdelen van Wageningen UR), Future Diagnostics (Wijchen), Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), EPOS (Nijkerk), Cela Vita (Wezep), Allergenen Consultancy (Scherpenzeel), Nederlandse Coeliakie Vereniging (Nijkerk) en R-Biopharm AG (Zaandijk) ontvangen voor het project Nieuwe detectiemethoden voor coeliakie en coeliakie-inducerende gluten in voeding bijna € 414.000 subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), € 200.000 van de provincie Gelderland en € 200.000 van het Rijk. De partners investeren zelf bijna € 814.000.

‘GO, gebundelde innovatiekracht’.
Het Operationeel Programma Oost-Nederland EFRO 2007-2013 (GO Gebundelde Innovatiekracht) is een gezamenlijk Europees stimuleringsprogramma van de provincies Gelderland en Overijssel samen met de stedelijke netwerken Zwolle Kampen Netwerkstad, Stedendriehoek, Netwerkstad Twente, Regio De Vallei en Stadsregio Arnhem Nijmegen om de positie van nationale innovatieve regio verder te versterken. Kijk voor meer informatie over het stimuleringsprogramma ‘GO Gebundelde Innovatiekracht’ op de website GO Gebundelde Innovatiekracht.
Bron: Wageningen University

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen