Ergotherapie groeimarkt

Array

Van 2001 tot 2011 nam het aantal ergotherapeuten met 74% toe. Niet alleen hun aantal groeide, ze zijn ook meer uren gaan werken, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het vakblad Ergotherapie Magazine.

Een ergotherapeut helpt mensen met een beperking door een ziekte of handicap zelf dagelijkse handelingen te verrichten. De therapie is dus meer gericht op functioneren met de beperking dan op herstel. Sinds januari 2011 is het mogelijk zonder verwijzing van de huisarts naar een ergotherapeut te gaan. Ergotherapie is bovendien opgenomen in het basispakket van de ziektekostenverzekering. Iedereen heeft recht een vergoeding voor 10 uur ergotherapie per jaar.

Verdrievoudigd
In 2011 werken er 3511 ergotherapeuten in Nederland. Sinds 1990 is hun aantal bijna verdrievoudigd. Vooral na 2000 groeide hun aantal snel, de afgelopen tien jaar gemiddeld met 6,7% per jaar. Het merendeel van de ergotherapeuten werkt in verpleeg- en verzorgingshuizen, revalidatiecentra en ziekenhuizen.

Vrijgevestigde praktijk
Het aantal ergotherapeuten met een eigen praktijk verdrievoudigde de afgelopen jaren tot 15% in 2011. NIVEL-onderzoeker Lammert Hingstman: “De directe toegang en de opname van ergotherapie in het basispakket hebben waarschijnlijk tot gevolg gehad dat het aantal ergotherapeuten in de eerste lijn sterk is gestegen. Nu iedereen recht heeft op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar hebben de eerstelijns ergotherapeuten meer mogelijkheden om clienten aan te trekken.”

bron: Nivel

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen