Nieuwe genen ontdekt die bloedsuikerspiegel beïnvloeden

Wetenschappers beschrijven ontdekking in tijdschrift Nature Genetics
Een internationaal team van wetenschappers van onder andere de Vrije Universiteit Amsterdam heeft een groot aantal nieuwe genetische varianten ontdekt die van invloed zijn op glucose- en insulinespiegels in het bloed. Zij publiceren hierover in de laatste uitgave van het prestigieuze tijdschrift Nature Genetics

Bloedsuikerspiegel
De bloedsuikerspiegel geeft de hoeveelheid glucose – een voedingsstof – in het bloed weer. Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel in een gezond evenwicht houdt. Diabetespatienten maken te weinig insuline aan of zijn ongevoelig – resistent – voor insuline. Bij meer dan 130 duizend gezonde deelnemers aan dit onderzoek werden in totaal 53, waarvan 38 nieuwe, genetische varianten gevonden die verband houden met glucose en insuline in het bloed. Ruim de helft van die varianten beïnvloedt ook direct het risico op diabetes type 2, de meest voorkomende variant van diabetes – vroeger ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd.

Nieuwe resultaten
Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van verschillende technologieen om bij grote aantallen deelnemers meer dan 200.000 verschillende DNA-varianten te meten. VU-hoogleraar Dorret Boomsma: “In deze studie hebben we genetische varianten ontdekt die van invloed zijn op de hoeveelheid glucose en insuline in ons bloed. Een aantal genetische varianten bleek bovendien ook samen te hangen met triglyceride- en HDL-spiegels in bloed. Dat zijn risicofactoren voor hart- en vaatziekten die te maken hebben met het cholesterolgehalte.
Deze belangrijke nieuwe inzichten zijn verkregen door samenwerking tussen grote aantallen onderzoekers en deelnemers, waaronder de deelnemers aan de NESDA (Nederlandse Studie naar Depressie en Angst) en het Nederlands Tweelingen Register (NTR) van de VU en VU medisch centrum. Hoe meer we te weten komen over de biologische processen die ten grondslag liggen aan het glucose- en insulinepeil bij gezonde mensen en over het verband met andere ziekten, hoe beter en gerichter we stofwisselingsziekten als diabetes kunnen voorkomen of behandelen.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen