NZa treedt op tegen betalen voor doorverwijzen

Array

Ziekenhuizen mogen zich niet laten betalen om patienten door te verwijzen naar andere zorgaanbieders. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft vier ziekenhuizen opgedragen om per direct geen tarieven meer te rekenen aan AWBZ-instellingen aan wie zij patienten overdragen. De NZa stelt ook een  onderzoek in naar de AWBZ-instellingen die betaald hebben om patienten van de ziekenhuizen over te nemen. Zij overweegt hen een aanwijzing op te leggen dat het betalen voor doorverwijzen moet stoppen.

De afgelopen tijd kreeg de NZa signalen binnen van AWBZ-instellingen dat bepaalde ziekenhuizen een transferbedrag per patient in rekening brengen voor het doorverwijzen naar thuiszorg en intramurale AWBZ-zorg. Voor doorverwijzen mag echter geen apart bedrag gerekend worden, dat hoort tot de  dienstverlening van het ziekenhuis. De kosten hiervan worden al gedekt in de tarieven voor behandelingen.

Patienten moeten objectieve informatie krijgen over de zorgaanbieders naar wie zij kunnen worden doorverwezen, zodat zij in alle vrijheid zelf een keuze kunnen maken. Als ziekenhuizen bovendien met bepaalde aanbieders afspraken maken over betalen voor doorverwijzen, is het voor  thuiszorgaanbieders die daarvoor niet betalen een belemmering om te concurreren. Vooral voor nieuwkomers op de markt is het dan moeilijk om door te dringen, omdat patienten niet naar hen doorverwezen zullen worden.

Met de betalingen waren aanzienlijke bedragen gemoeid. Een ziekenhuis inde soms EUR 100.000 per jaar van thuiszorgaanbieders. De NZa heeft het Admiraal de Ruyterziekenhuis, de Tergooi Ziekenhuizen, het Amphia Ziekenhuis en het Lievensberg Ziekenhuis een aanwijzing opgelegd om de betalingen voor doorverwijzen te staken.

bron: NZa

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen