Ergonomisch maatwerk voor het eerst ingezet tijdens Papendal Tournament

Array

Nieuwe rolstoel voor rolstoelbasketbalteam
Het dames rolstoelbasketbalteam gaat voor een medaille op de Paralympische Spelen in nieuwe op maat gemaakte rolstoelen. De basketbalrolstoel is wendbaarder, sneller en lichter. De rolstoel is na de vorige Spelen in Beijing volledig aangepast om een hoge notering in Londen te behalen. Tijdens het Papendal Tournament dat van 15 tot en met 19 augustus wordt georganiseerd op Papendal, speelt het team voor het eerst allemaal in een nieuwe rolstoel.

De nieuwe basketbalrolstoelen voor het Nederlands damesteam zijn op maat gemaakt, met een speciaal ontwikkeld nieuw frameconcept van aluminium. Daardoor zijn ze sterker en lichter tegelijk. Gertjan van der Linden, coach van het rolstoelbasketbalteam: “Het moest voor ieder persoon de meest geschikte rolstoel zijn. Het is belangrijk om met de zithouding en de positie in het veld in het achterhoofd een juiste stoel te maken. Het maatwerk is een bepalende factor.”

Substantiele verschillen
Een rolstoel moet één zijn met de speler en makkelijk met het lichaam te besturen. Het nieuwe ontwerp en de oude basketbalrolstoelen verschillen substantieel op snelheid, wendbaarheid en sterkte. Voorheen had een stoel een hoge rolweerstand door de scheve wielen. De nieuw ontworpen asymmetrische velg zorgt dat de band rechtop met de vloer contact maakt, terwijl het wiel scheef (en dus stabieler) aan de rolstoel gemonteerd kan blijven. Die revolutionaire opstelling zorgt voor minder wrijving en meer wendbaarheid.

“De wielen zorgen voor de grootste winst”, zegt Van der Linden. “Wij hebben nu zo’n achttien procent minder rolweerstand en dat is ons grootste pluspunt.” Een nieuwe wielkoffer completeert de productinnovatie: die voorkomt veel voorkomende transportschade. Na de Paralympische Spelen zullen de innovaties ook beschikbaar komen voor de consumentenmarkt.

Samenwerking
De innovatieve rolstoel is het resultaat van samenwerking van strategisch productontwikkelaar inMarket, InnoSportNL, de Nederlandse Basketball Bond, het Expertise centrum bewegingstechnologie van De Haagse Hogeschool en de revalidatie specialist Harting-Bank.

 

Papendal Tournament
Van 15 tot en met 19 augustus werd op Papendal het internationale rolstoelbasketbal toernooi Papendal Tournament gespeeld. Tegenstanders van onze dames waren tijdens dit toernooi: Groot-Brittannie, Canada, Australie en Mexico. De Nederlandse heren spelen ook tijdens Papendal Tournament, zij zullen het opnemen tegen Duitsland, Turkije en Canada.

 

Paralympische Spelen
Van 29 augustus tot en met 9 september worden in Londen de Paralympische Spelen gehouden. De Paralympische Spelen zijn het belangrijkste sportevenement ter wereld voor topsporters met een lichamelijke en/of visuele handicap. Er zullen meer dan vierduizend sporters in twintig sporten uitkomen.

Bron: InnoSportNL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen