100ste computer genavigeerde botkankeroperatie in het UMCG

Array

Recent is op de afdeling Orthopedie van het Universitair Medisch Centrum Groningen de 100ste operatie verricht, waarbij patienten met botkanker worden geopereerd met behulp van computerbeelden. De computer helpt de orthopedisch chirurg bij het zo precies mogelijk verwijderen van het gezwel, zonder belangrijke structuren zoals bloedvaten of zenuwen te beschadigen. Dit heet Computer Assisted Surgery of CAS.

Door het gebruik van de computer bij de operatie, is het gezwel heel precies vinden. De computer navigeert de chirurg naar de juiste plaats. Hierdoor kan het gezwel zonder onnodige weefselschade worden verwijderd. Voor de patient betekent dit soms het behoud van een been of arm, daar waar dit vroeger niet mogelijk was.

Bij de operaties met computernavigatie zijn op een beeldscherm het gezwel maar ook de instrumenten van de opererende chirurg goed zichtbaar. Om veilig te kunnen werken wordt het beeld driedimensionaal gereconstrueerd, je kijkt als het ware van alle richtingen.

Sinds 2006 zijn bij de afdeling Orthopedie alleen al voor het opereren van goed en kwaadaardige gezwellen van het bot, meer dan honderd patienten geopereerd met gebruik van de computer. Hiernaast wordt deze techniek gebruik bij andere technisch moeilijke orthopedische operaties zoals rugoperaties, en het plaatsen van heup- en knieprothesen.

Het UMCG is hiermee, internationaal, een van de voorlopers van deze nieuwe ontwikkeling. Onderzoek is nog gaande of naast de directe voordelen voor de patient er hierdoor ook een kleinere kans op terugkeer van de kanker is. De verwachting is dat CAS een steeds grotere rol gaat spelen in het operatieproces.

bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen