Ascom breidt Service at Home-platform uit met Zorg op afstand

Beeldcontact en welzijnsdiensten brengen mensen dichter bij elkaar
Ascom, specialist in kritieke communicatieoplossingen voor de gezondheidszorg, introduceert Zorg op afstand. Dankzij beeldcontact begeleiden verpleegkundigen en mantelzorgers ouderen op afstand bij hun medicatie, het oefenen met zelfzorg of door het beantwoorden van praktische vragen. Zorg op afstand bevat bovendien welzijnsdiensten voor informatievoorziening, vermaak en sociaal contact. Ascom breidt hiermee haar platform Service at Home verder uit.

De module Zorg op afstand – ontstaan dankzij de samenwerking met Boomerweb, de specialist voor zorg op afstand en welzijn – brengt mensen dichter bij elkaar. Terwijl ouderen de regie houden, zijn zij zeker van de juiste zorg. De oplossing is cloud-gebaseerd en zodoende overal toegankelijk vanaf een pc, laptop, smartphone of tablet. Via het scherm wordt eenvoudig een mantelzorger of verpleegkundige geraadpleegd. Zorgverleners kunnen ook onderling de situatie bespreken. Voor hulp in geval van nood maken ouderen eerst gebruik van de geborgde Ascom-alarmeringsgateway in de woning. Aanvullend vraagt de zorgverlener of beeldcontact toegestaan is, zodat de situatie beter kan worden ingeschat. Dit beeldcontact maakt de communicatie persoonlijker.

Veel ouderen voelen zich eenzaam en wensen meer sociale deelname. De welzijnsdiensten van Zorg op afstand bieden – gebaseerd op de persoonlijke wensen – services, sociale media en entertainment. Op gebruiksvriendelijke wijze blijven ouderen op de hoogte van het nieuws en activiteiten in hun omgeving, bekijken zij films en spelen spelletjes. Ook komen zij in contact met familie, vrienden en organisaties, zoals de gemeente en de woningbouwvereniging.

“Ouderen hebben vaak behoefte aan zelfstandigheid. Zorg op afstand van Ascom sluit uitstekend aan bij maatschappelijke ontwikkelingen, zoals individualisering en de wens om langer thuis te blijven wonen”, zegt Arie Prins, Adviseur Independent Living van Ascom. “Wij zijn blij de zelfredzaamheid van ouderen te kunnen vergroten met onze module Zorg op afstand. De innovatie biedt bovendien een antwoord op de dreigende capaciteitsproblemen in de zorg.”

Tijdens beeldcontact wordt er vertrouwelijke, vaak medische informatie uitgewisseld. Ascom Zorg op afstand voldoet daarom aan de norm NEN 7510 voor informatiebeveiliging in de zorg.

Per 1 januari 2012 is Zorg op afstand opgenomen in de reguliere bekostiging van de AWBZ. Beeldcontact wordt hierbij als clientcontacttijd aangemerkt.

Met het totaalconcept Service at Home geeft Ascom al een aantal jaren invulling aan de behoeften op de gebieden van veiligheid, toegang, welzijn en comfort, en domotica. De oplossingen worden opgebouwd op basis van de gewenste  infrastructuur, alarmeringsgateway, accessoires en diensten.

bron: Gijs van Beek

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen