Bloedtest Down-syndroom voorlopig niet in Nederland

In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein is vanaf maandag een bloedtest beschikbaar om te bepalen of een ongeboren baby het syndroom van Down heeft.

Ook in de Verenigde Staten, China en Hongkong is de test al voorhanden, maar het duurt nog wel 1 tot 2 jaar voordat hij beschikbaar is in Nederland. Dat denkt hoogleraar verloskunde Dick Oepkes van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van de bloedtest in de Nederlandse situatie. ”We weten dat we de test kunnen uitvoeren op kleine schaal. Maar dat is heel wat anders dan hoe we de test uiteindelijk moeten kunnen uitvoeren. Dat moet betrouwbaar en reproduceerbaar kunnen gebeuren in een aantal laboratoria, op grote schaal.”

Technisch ingewikkeld
Volgens Oepkes is de bloedtest een technisch ingewikkelde operatie. ”Het bloed moet gescheiden worden van het plasma en gaat vervolgens in een machine. Die voert allerlei berekeningen uit. Het is een erg complexe technologie.”

Als het onderzoek is afgerond, wordt het gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Vervolgens is het aan de Gezondheidsraad om aan de minister te adviseren om de screening ook voor zwangere vrouwen in Nederland in te voeren.

bron: Gezond NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen